Vijesti

Vazmeno bdjenje u Župi Sv. Križa u Dubrovniku


naslovnavs09Dubrovnik, 12. travnja 2009. – Drevni Vazmeni hvalospjev Exultet koji smo pjevali ove noći uskrsnoj svijeći, simbolu uskrslog Krista, svjedoči nam da je ovo « noć kad je Krist raskinuo okove smrti i kao pobjednik od mrtvih ustao...», « noć u kojoj se nebesko sa zemaljskim, božansko s ljudskim povezuje...», « noć u kojoj Krist ništi grijehe, pere krivice i nevinost vraća palima, a radost tužnima..., dokida mržnju, uspostavlja slogu i svladava nasilje ». Stoga u liturgiji ove svete noći radosno odjekuje pobjednički Aleluja, i veličanstveno nam poručuje Ne bojte se!

 

 

Život pobjeđuje smrt, svjetlo pobjeđuje mrak koji skriva grešnika pred Bogom i našu vlastitu tamu. Hladnoću groba, svijeta i naših međusobnih odnosa zagrijava plamen Kristove ljubavi. Zlo nema zadnju riječ, Ljubav definitivno pobjeđuje. Krist je za sve umro i uskrsnuo...


Vazmeno bdjenje koje je započelo sa službom svjetla u 23 sata predvodio je župnik fr. Mihael Mario Tolj u koncelebraciji sa subraćom iz samostana. Nakon blagoslova ognja u klaustru, upaljena je uskrsna svijeća, simbol uskrslog Krista, koja je povela vjernike u zamračenu crkvu na čelu procesije poput ognjenog stupa koji je Izraelce vodio iz Egipta u obećanu zemlju. Nakon vazmenog hvalospjeva, drugi dio noćašnjih obreda nastavio se službom riječi sa 7 čitanja iz Starog zavjeta, psalmima i molitvama. Čitači: Ana Žarak, Frano Bongi, Maro Marić, Nada Burum, Natalija Lakić, Đorđina Saulan i Tea Tevšić uz neizostavnog psalmista Tomislava Marinovića bili su zaista na visini liturgijskog zadatka. Kad je intonirana Slava Bogu na visini upaljena su sva svjetla u crkvi i na opipljiv način dočarali pobjedu svjetla nad tamom, života nad smrću.


Poslije kratke homilije, uslijedila je krsna služba: pjevane litanije svih svetih, blagoslov vode, obnova krsnih obećanja i škropljenje. Liturgija se dalje nastavila euharistijskom službom. Pjevanje tijekom cijelog slavlja vodio je naš nenadmašni mješoviti pjevački zbor «Sveti Križ» pod ravnanjem prof. Marije Brčić. Potrebno je spomenuti i četvoricu poslužitelja oltara: Josipa Tomičića, Boža Vodopiju, Điva Kresića i Vicu Dikenšajda koji su bdjeli s nama do kraja slavlja u 01:10. Tada su po običaju blagoslovljena uskrsna jela koja su vjernici u košaricama donijeli na blagoslov.