Vijesti

Oganj s Jelačić placa

naslovri09Dok je u subotu oko 21 sat plamen vatre na samom početku zagrebačke Ilice privlačio pogled znatiželjnih prolaznika par stotina vjernika okupilo se oko njega te ispunilo crkvu Ranjenog Isusa i prostor ispred nje započinjući obred Uskrsnog bdijenja.

 

 

 

U zajedništvu s braćom dominikancima Franjom Šanjekom, Marijanom Biškupom, Kristijanom Draganom Raičem, Alojzom Ćubelićem i Zvonkom Džankićem slavlje je predvodio o. Slavko Slišković. Nakon blagoslova ognja na njemu zapaljenu uskrsnu svijeću u zamračenu crkvu unio je o. Raič navješćujući «Svjetlo Kristovo» te otpjevavši  «Vazmeni hvalospjev».

Nakon čitanja iz Svetoga Pisma o. Slišković je u prigodnoj homiliji nazočnim vjernicima poručio: «Ne bojte se! Oko nas i u nama je često tama, kao što je bila na početku bdijenja i u ovoj crkvi, ali Uskrsli Krist nam pokazuje da je svjetlo jače. Oko nas i u nama je često hladno, ali Uskrsli Krist svjedoči da je toplina ugodnija. Oko nas i u nama je često smrt, ali Uskrsli Krst potvrđuje da je život snažniji. Oko nas i u nama su često mržnja, osveta, neprijateljstva i nepravde, ali Uskrs nam jamči da ljubav, praštanje, prijateljstvo i pravda uvijek imaju završnu riječ.» Zaključujući propovijed pozvao je sve da budemo poput svijeća koja držimo u rukama.

One su svoje svjetlo dobile od Uskrsne svijeće – slike Kristove. Tako i sami trebamo biti povezani s Uskrslim Kristom kako bi ovaj svijet bez ikakvog straha mogli učiniti mjestom svjetla, topline i punine života. Vjernici su svoju spremnost na takvo poslanje potvrdili obnovom krsnih obećanja, a nakon liturgije su se još dugo zadržali pred crkvom u međusobnom čestitanju i druženju, svjedočeći i tako radost Uskrsa u samom središtu našega glavnog grada.