Vijesti

Veliki četvrtak na Peščenici


nalovnavc09Zagreb – Peščenica, 09. travnja 2009. – Veliki Četvrtak Crkva slavi Misu Večere Gospodnje, spomen uspostave euharistije i Kristova čina ljubavi iskazana pranjem nogu učenicima.

 

 


U crkvi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici braća dominikanci zajedno s župljanima svečano su proslavila misu Večere Gospodnje. Misno slavlje je predvodio o. Ivica Tomljenović prior samostana. U homiliji je istaknuo veliku Kristovu ljubav prema čovjeku očitovanu u činu pranja nogu učenicima, naglasivši da je Bog kleknuo pred čovjeka. Govoreći o uspostavi euharistije i svećeničkog reda, o. Ivica je istaknuo da Krist uzima plod našega rada, kruh i vino, i pretvara ga u dar novog života u Bogu. Poslije homiliji slijedio je obred „pranja nogu apostolima“.

Ove godine „apostole“ su predstavljali: Zvonimir Bule, Tomislav Đurkan, Ante Žderić, Mate Ravlić, Stipe Gašpar, Krešimir Kušlan, Tomislav Zeba, Ivan Princip, Darko Leš, Ivan Princip, Tomislav Martineli i fr. Martijas Farkaš.


Budući je Veliki Četvrtak i dan župnog Caritasa poslije obreda pranja nogu p. Marinko Zadro pozvao je župljane koji su na početku korizme uzeli Caritasove kutijice, da ih prinesu na dar pred oltar, te je pozvao i sve župljane da prema svojim mogućnostima prinesu svoj dar.


Poslije euharistijske službe uslijedio je svečani prijenos i pohrana Svetootajstva u priklano uređenu dvoranu. Uz pjesmu Divnoj dakle, koju je predvodio mješoviti župni zbor sv. Dominika pod ravnanjem voditeljice Sanje Vuzem, procesija se uputila kroz crkvu do dvorane gdje je pohranjeno Svetootajstvo. Svetootajstvo je izloženo čitavu noć tako da će vjernici moći ostati u molitvi sve do jutra.