Vijesti

Crkva u Malom

cumuskrs09Iz tiska je izišao novi broj Crkve u Malom - list župne zajednice Kraljice sv. krunice, Zagreb.
Godina XXX. – 2009. – Broj 1(82)

 

 

 

 

UREDNIKOVO SLOVO

 

Kad izgovorimo ovu riječ, izričemo blagdan koji slavimo i događaj koji blagdanom kazujemo: Isusovo uskrsnuće! Taj događaj uključuje cijelu Bibliju: od Mojsijeva janjeta za Pashu pri Izraelovu izlasku iz egipatskog ropstva u slobodu i put u Obećanu zemlju, do Davidovih vizija o Pravedniku, proročkih viđenja, Danijelova „Pomazanika pogubljena, ali ne za sebe“, pa do Isusova navještaja Židovima: „Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići“. „On je govorio o hramu svoga Tijela (Iv 2, 19, 21)“.

 

 

Isusov hram je Isusovo Tijelo. Treći dan, nakon što bude porušen, bit će iznova sagrađen. Neće Isus podići zidine Hrama. Ne zidine! Nego sama sebe. Isus je podigao pravi Hram, Tijelo Božjeg Jaganjca za Novu Pashu - Vazam – Uskrs.Isus nije mogao dati neki primjereniji, jači „čudesni znak“ Židovima koji su to od njega tražili, od „znaka“ pobjede nad smrću, od svoga uskrsnuća. Uskrsnuo je! Sve je izvršio! Umro je na Križu da bi ispunio Volju svoga nebeskog Oca. Krist Isus, dakle, nije uništen time što je bio ubijen, nego je jači.

 

Vječno jak i moćan. Vratio se Ocu, ali zemlja nije izgubila Isusovu nazočnost. „Ja sam s vama!“ On je učitelj i liječnik onima koji ga traže, bili oni grešnici ili sveci, jer će čovječanstvo uvijek trebati Isusove ljubavi.I Marija Magdalena trčala je na grob da ga traži. I našla ga je! Ona, koja je od Isusa primila novi duh i Njegovu ljubav! Tada je njezina radost bila jača od boli koju je pretrpjela radi njega na Veliki petak. Radost uskrsnuća pratila je cijeli njezin život na zemlji. I sada u nebu!


To je uskrsna poruka za sve nas! Neka bude tako i s nama!

Blagoslovljen vam Uskrs!

 

 

Pratite naše rubrike. Čini nam se da su prilozi dobri! I da ćete i vi pronaći nešto za sebe. Pripremajući se za Jubilej – 800.-tu obljetnicu Reda propovjednika – 2016. godine, Red je ovu godinu proglasio Godinom svetog Dominika. Zato smo se odlučili da vas povedemo na najstarije dominikanske izvore nudeći vam dijelove Knjižice o počecima Reda propovjednika. Dakle, od početka! Tu je i važna rubrika Naučiteljstvo Crkve. Progovara nam nezaboravni papa Ivan Pavao II. Nećemo nabrajati ostale priloge.

Pogledajte sami. Jer naši su se suradnici ovaj put iskazali i kakvoćom i količinom. Svima im srdačno zahvaljujemo!

 

Vaš urednik

 

fr. Ante Kovačević