Vijesti

Cvjetnica u Samostanu i Župi Sv. Križa

 

cvjetnicagruzDubrovnik, 05. travnja 2009. – Na Cvjetnicu se Crkva spominje ulaska Krista Gospodina u Jeruzalem da dovrši svoje vazmeno otajstvo.

 

 

Zato je u crkvi Sv. Križa u dubrovačkom predjelu Gruž na misama u 8, 11.30 i 19 sati vršen spomen tog Gospodnjeg ulaska običnim ulazom, a prije župne mise u 10 sati ophodom kroz klaustar i svečanim ulazom u crkvu.

 

cvjetnica_5

 

Na samostanskim vratima je župnik fr. Mihael Mario Tolj blagoslovio maslinove i palmine grančice koje su vjernici držali u rukama i navijestio evanđelje o Gospodinovu ulasku u Jeruzalem, a potom su u procesiji uz pjesmu «Židovska su djeca, s granama maslina u ruci» proslijedili prema crkvi.

 

cvjetnica_2


U službi riječi čitanja je navijestio g-din Frano Bongi iza kojih je uslijedila pjevana Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku. Evanđelista je pjevao g-din Tomislav Marinović, član Župnog pastoralnog vijeća, muške likove g-din Joško Mikulić, a Isusa župnik. Kratku homiliju propovjednik je završio riječima: «I kao što je ova nedjelja Cvjetnice tek početak tjedna Muke Gospodnje koja završava proslavom Isusovog uskrsnuća, i kao što evanđelje Muke koje smo čuli završava navještajem istog uskrsnuća, tako vjerujemo da će i naše muke i trpljenja imati svoj sretan ishod na koncu hoda koji smo poduzeli za Isusom.»

 

cvjetnica_4

 

 

cvjetnica_6


Svete Mise u 8 i 11.30 sati predslavio je samostanski starješina fr. Pero Ćavar. Klanjanje Presvetom Sakramentu u 18 sati vodio je župnik, a večernju misu koja je nakon toga slijedila fr. Ilija Zrno. Uz naš mješoviti pjevački zbor koji je odigrao svoju ulogu na zavidnoj razini, potrebno je spomenuti i naše vrijedne ministrante: Tonćija Prizmića, Điva Kresića, Božu Vodopiju, Mihovila Jovića i Ivana Ivičevića. Danas su bili relativno malobrojni na misama jer je većina jutros otputovala na školsku ekskurziju.

 

cvjetnica_1