Vijesti

Susret provincijala i suradnika sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem

B0-mU srijedu, 18. ožujka 2009., upriličen je radni susret kod zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, na kojem su, uz kardinala i provincijala fr. Antu Gavrića bili nazočni, kancelar Nadbiskupskog duhovnog stola mr. Stjepan Večković, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta dr. Tomislav Markić, provincijalov socius fr. Tomislav Kraljević, prior samostana Kraljice sv. Krunice i provincijski vijećnik fr. Alojz Ćubelić te tajnica Provincije Ana Buljat.

 

Na susretu se razgovaralo o dominikanskom Jubileju, tj. o devetogodišnjoj pripravi za proslavu 800. obljetnice potvrde Reda propovjednika. Kardinal je podržao inicijativu da se Jubilej što svečanije proslavi godine 2016. i u Hrvatskoj, posebice u onim biskupijama gdje su dominikanci prisutniji. Tijekom devetnice planiraju se razna događanja na razini Provincije i u gradovima u kojima dominikanci žive i djeluju. Nadbiskup podupire i preporučuje pojačano apostolsko djelovanje i u pučkim misijama.

 

B1

 

Zatim se je razgovaralo i o molbi da se župna crkva Kraljice sv. Krunice u Zagrebu proglasi svetištem sv. Krunice te o pojačanom radu na kanonizaciji zagrebačkog biskupa bl. Augustina Kažotića i o mogućnostima pokretanja dijecezanskog postupka u Zagrebu, u dogovoru s biskupom Lucere-Troia.

 

B2

 

Otvaranjem znanstveno-učilišnog kampusa na Borongaju u Zagreb, koji teritorijalno graniči s područjem župa koje su povjerene dominikancima; pokazala se je potreba za organiziranjem i osmišljavanjem dušobrižničke skrb za studente u tom kampusu. Dominikance zanima taj vid apostolata u sveučilišnim centrima, na koji je pozvala i prošlogodišnja provincijska skupština, što nadbiskup podržava i potiče.

Provincijal je upoznao kardinala i s poteškoćama koje Provincija ima oko povrata nacionalizirane imovine te rješavanja imovinsko-pravnih pitanja.

U razgovoru je dotaknuto i pitanje statusa Međunarodne katoličke zajednice u Zagrebu (International Catholic Community of Zagreb, www.iccz.org), koja okuplja katoličke vjernike s engleskog i francuskog govornog područja. Od listopada 2007. za duhovnu skrb te zajednice u Zagrebu brinu se dominikanci iz samostana Bl. Augustina Kažotića, na Peščenici.

 

B3

 

Susret je bio prigoda za razgovor o pripremanju potpisivanja konvencije za dvije župe koje su povjerene dominikancima u Zagrebu: Kraljica sv. Krunice i Bl. Augustin Kažotić. Na području tih dviju župa dominikanci se brinu i za duhovnu skrb u pet staračkih domova. Uz te dvije župe, dominikanci vode u središtu Zagreba kapelicu „Ranjeni Isus“ koju im je povjerio bl. Alojzije Stepinac, a šest dominikanaca predaje na fakultetima u Zagrebu.

 

B0

 

Kardinal Bozanić zahvalio je dominikancima za svekoliki rad i potaknuo na otvorenost novim izazovima. Kardinal je ujedno prihvatio poziv na proslavu 40. obljetnice osnutka Hrvatske katoličke misije u Hamburgu koju vode dominikanci, središnja proslava bit će sredinom studenoga ove godine.