Vijesti

Treća korizmena tribina

Treća po redu ovogodišnja tribina ciklusa „Korizma na Peščenici“ održana je u dvorani samostana bl. Augustina Kažotića u srijedu, 11. ožujka; o temi „Suosjećanje kao odgovor na nasilje u nama i oko nas“ govorio je Jozo Čirko, dominikanac iz Splita i dugogodišnji voditelj Savjetovališta za ovisnike.

 

Kao dugogodišnji volonter i voditelj savjetovališta za ovisnike, p. Čirko je progovorio o akutnim problemima mladih. Istaknuo je kako ritam suvremenog društva nameće u svijesti mladih ljudi mnogovrsne izvitoperene potrebe. Izdvojio je drogu kao jedno od najvećih zala današnjega čovjeka. Droga je privlačna mladima jer pruža osjećaj moći, a zapravo je samo prividni bijeg od zamršene realnosti i čini osobu indiferentnom na aktualnost situacije zaključio je predavač. Između ostaloga, on je izdvojio još neka devijantna ponašanja mladih te označio obitelj kao prvo životno gnijezdo u kojemu osoba treba graditi svoj identitet i oblikovati svoj vrijednosni sustav.


U daljnjem tijeku izlaganja, predavač je govorio o potrebi sadržajnijeg angažmana društvene zajednice u rješavanju problema. Predavanje je zaključio osvijetlivši Dominkov suosjećajni pristup čovjeku.