Vijesti

Godišnje teme za jubilej 2016.

godisnjicaGODIŠNJE TEME ZA JUBILEJ 2016.

 

 

Santa-Sabina (Rim), 13. studenog 2008. – Kao što je poznato, od Došašća 2005. do 2016. godine Dominikanska obitelj se po svem svijetu priprema za proslavu 800. obljetnice potvrde Reda propovjednika. Kao početak hodočašća u milosti proslavili smo spomen na osnutak prve zajednice sestara dominikanki u Prouilhu – kolijevci svetog Propovijedanja. Ove godine, koja se bliži kraju podsjetili smo se važnosti svete Krunica u povijesti i tradiciji našega Reda. No, sasvim je jasno da nam je u svim ovim znakovitim trenucima važna uloga svetog Dominika koji nas povezuje u zajedništvu. Stoga se ove godine usredotočujemo na sljedeću temu: „U početku bijaše Riječ: Dominik propovjednik Milosti“.

 

U vidu organiziranja desetogodišnjeg jubilarnog hodočašća oko jedne središnje teme braća i sestre koji djeluju u Sv. Sabini odlučili su regrupirati desetljeće Jubileja oko velike niti vodilje, teme koja proizlazi iz ove godine posvećene sv. Pavlu: „Doista, jao nama ako evanđelja ne navješćujemo!“ (usp. 1 Kor 9, 16). Moglo bi se reći da su te Pavlove riječi u središtu dominikanskog poziva: te su riječi svjetlo našim nogama na putu jubilarnog slavlja sve do 2016.  godine. Podteme predložene za svaku godinu prigoda su da se svaki puta usredotočimo na posebnu dimenziju našega dominikanskog života i apostolata.

 

2016. – JUBILEJ UTEMELJENJA REDA PROPOVJEDNIKA

 

Opća tema: „Doista, jao nama ako evanđelja ne navješćujemo!“ (usp. 1 Kor 9, 16).

 

Godišnje teme kao priprava za Jubilej:
2009. - „U početku bijaše Riječ“ (Iv 1, 1): Sveti Dominik, propovjednik Milosti.

 
2010. - “A kako propovijedati bez poslanja“ (Rim 10, 15): poslanje propovijedanja.

 
2011. - „Svi ih mi čujemo gdje našim jezicima razglašuju veličanstvena djela Božja!“ (Dj. 2, 11): propovijedanje i kultura / zajedničko propovijedanje

 
2012. - „Idi mojoj braći i javi im…“ (Iv 20, 17): dominikanke i propovijedanje.

 
2013. - „Neka mi bude po tvojoj riječi!“ (Lk 1, 38): Marija – kontemplacija i propovijedanje Riječi.

 
2014. - „Izlit ću duha svoga na svako tijelo, i proricat će vaši sinovi i kćeri, vaši će starci sanjati sne, a vaši mladići gledati viđenja“ (Jl 3, 1): dominikanski laici i propovijedanje.

 
2015. - „Ako ostanete u mojoj riječi, uistinu, moji ste učenici; upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi“ (Iv 8, 31-32); „Za slobodu nas Krist oslobodi“ (Ga 5, 1) – Dominik: uprava, duhovnost i sloboda.

 
2016. „Doista, jao nama ako evanđelja ne navješćujemo!“ (usp. 1 Kor 9, 16): Red propovjednika – jučer, danas i sutra.