Vijesti

Prva beatifikacija u Izraelu

2009-11-23-01-blazenama-gNazaret, 22. XI. 2009. – Tijekom svečanog euharistijskog slavlja u bazilici Navještenja u Nazaretu koje je predslavio jeruzalemski latinski patrijarh mons. Fouad Twal, u zajedništvu s više katoličkih biskupa Crkava s Istoka, Svete Zemlje i mnoštvom vjernika, službenica Božja Marija-Alfonsina proglašena je blaženom. Bila je to prva beatifikacija u Izraelu.

 


Papa Benedikt XVI. je nakon nedjeljnog Angelusa podsjetio na krasni lik te arapske katolkinje, utemeljiteljice Kongregacije sestara od Krunice, sestara dominikanki koje su vrlo aktivne u Svetoj zemlji.

 

 

Marija-Alfonsina Danil Ghattas, rođena je 4. listopada 1843. godine u Jeruzalemu od roditelja Palestinaca, koji su na poseban način štovali Blaženu Djevicu Mariju od Krunice. Roditelji su joj dali ime Soultaneh (Svesilni). Budući da to ime nema odviše kršćanski prizvuk, na krštenju 19. studenog dodali su joj još jedno ime, Mariam, u čast Kraljice neba. Još kao djevojčica osjećala je živu želju služiti Gospodinu. Godine 1858., s navršenih četrnaest godina, stupila je u samostan sestara Sv. Josipa, započela studij, a kasnije i novicijat.

 

 

2009-11-23-02-blazenamma-g

 

 

Prve redovničke zavjete položila je 1863. Nakon zavjetovanja djeluje u Betlehemu, gdje osniva bratovštinu Marijinih kćeri, a kasnije vodi i udrugu Kršćanskih majki. Počevši od 6. siječnja 1874. godine Gospa joj se nekoliko puta ukazala, objavivši joj svoju želju da utemelji Kongregaciju Krunice: „Želim da počneš s Kongregacijom Krunice jer ja sam tvoja Majka, ja ću ti pomoći i bit ću tvoj oslonac.“ A zatim Gospa nastavlja: „Počni posao i obrati se najprije patrijarhu Vincenzu Braccu i upoznaj ga o svemu tome. Poslanja njegove biskupije i drugih napreduju zahvaljujući Krunici.“ Majka Marija nailazila je na puno teškoća.

 

Nije imala ni društvenih veza, ni vlast ni ugled da bi poduzela tako važan projekt. Nakon sedam uzastopnih ukazanja Bl. Djevica Marija joj pokaza lik oca Joussefa (Josipa) Tannousa Yammina, kancelara  jeruzalemskog patrijarha latinskog obreda, i reče joj da pođe k njemu: on će biti njezin duhovnik te utemeljitelj i administratora kongregacije. Godine 1880. pet mladih djevojaka – sve članice bratovštine Marijinih kćeri iz Betlehema i Jeruzalema, koje je pripremao o. Joussef –  oblači habit nove kongregacije iz ruku patrijarha mons. Bracca.

 

S dopuštenjem iz Rima, sestra Alfonsina napušta kongregaciju  sestara sv. Josipa i oblači habit nove kongregacije 7. listopada 1883., na blagdan Kraljice sv. Krunice. A 7. ožujka 1885. devet prvih novakinja polažu redovničke zavjete. Sam patrijarh je predvodio slavlje. Kongregacija sestara od Krunice utemeljena je u vrijeme dok je papa Lav XIII. poticao kršćanstvo na molitvu krunice. Djelovala je kao učiteljica u Nazaretu, Beit Sahuru, Saltu, Nablusu, Betlehemu, Jeruzalemu i drugim gradovima Palestine i Izraela. Godine 1917. osnovala je sirotište u Ain Karemu. Izgarala je promičući pothvate za potporu potrebitima. Umrla je na glasu svetosti, blagdan Navještenja, 25. ožujka 1927., dok je molila krunicu sa svojim sestrama, točno u vrijeme koje je bila prorekla.

 

Postupak za beatifikaciju sestre Marije Alfonsine počeo je 1986. Učitelj Reda brat Timothy Radcliffe dopustio je 29. svibnja 1995. pripojenje Kongregacije sestra od Krunice iz Jeruzalema Redu propovjednika. Danas sestre od Krunice djeluju u Palestini, Izraelu, Jordanu, Libanonu, Siriji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptu i Rimu. Kongregacija broji oko 280 zavjetovanih sestara i jedanaest novakinja.