Vijesti

Briljantna večer uz Zagrebački gitaristički kvartet

2009-11-15-naslovna-koncertiZagreb, 15. XI. 2009. - U sklopu priprave za proslavu 800. obljetnice potvrde Reda propovjednika, u nedjelju 15. studenoga s početkom u 20:00 sati, u dvorani Augustina Kažotića (Dominikanski samostan, Kontakova 1, Zagreb), održan je prvi u nizu koncerata Glazbom ususret Dominikanskom Jubileju.

 

 

Prvi koncert održao je Zagrebački gitaristički kvartet u sastavu: Tomislav Vasilj, Krunoslav Pehar, Melita Ivković i Mak Grgić.

 

Zahvaljujući virtuoznosti gitarističkog kvarteta, posjetitelji su večeras imali prigodu poći u svijet duha, igre i mašte. Bila je to zgoda za transcendentalnu komunikaciju i buđenje iz svakodnevnog prenemaganja.

 

 

 

Zagrebački gitaristički kvartet u posjetiteljima ispunjenoj dvorani izveo je djela: Georga Friedricha Händela, njemačko-engleskog skladatelja, najpoznatijeg po svojim oratorijima i operama (Suita br. 5 u E-duru, HWV 430 i Prélude-Allemande-Courante-Air); Jean-Philippea Rameaua, francuskog skladatelja (Gavotte et 6 doubles); Johanna Sebastiana Bacha, njemačkog skladatelja i orguljaša baroknog razdoblja (Preludij i fuga u g-molu, BWV 578 i Preludij i fuga u C-duru, BWV 531); Joaquína Turina, španjolskog skladatelja (La oración del torero, op. 34); Lea Brouwera, kubanskog gitariste i skladatelja (Cuban Landscape With Rain); Vlade Sunka, hrvatskog dirigenta i skladatelja (Varijacije na dalmatinsku temu)  i Francisca Tárrega, španjolskog gitariste i skladatelj (Jota aragonesa).

 

Sve skladbe osim Brouwerove Cuban Landscape With Rain, obradio je gosp. Ante Čagalj, osnivač kvarteta i jedan od vodećih hrvatskih gitarističkih pedagoga, koji je i dalje umjetnički voditelj ansambla.