Vijesti

Spomen slavlje u crkvi Kraljice sv. krunice

2015 11 18 naslovna d b


Zagreb, 18.11.2015. - U utorak, 17. studenoga, u crkvi Kraljice sv. krunice u Zagrebu svečanim misnim slavljem Hrvatska dominikanska provincija spomenula se braće koja su stradala kao žrtve totalitarnih ideologija XX. stoljeća. Dominikanci su se posebno spomenuli fr. Dominika Barača koji je prije 70 godina umro mučeničkom smrću.

 

Bila je to prigoda da se vjernici pobliže upoznaju sa životom ovoga dominikanca, imajući u vidu da je Hrvatska dominikanska provincija službeno poduprla pokretanje postupka za njegovo proglašenje blaženim.

 

Dominik Barač rođen je 14. srpnja 1912. u Slanom pored Dubrovnika. U Red propovjednika stupio je 1930. U Dubrovniku je započeo filozofsko-teološki studij koji je nastavio na generalnom učilištu njemačke provincije Teutonije u Walberbergu kraj Kölna gdje je 1936. zaređen za svećenika.

 

Poslije završenog doktorskog studija u Rimu, Barač se vraća u Hrvatsku gdje dvije godine predaje sociologiju na Dominikanskom učilištu u Dubrovniku. U izdanju Dominikanske naklade Istina 1944. objavljuje knjigu Socijalna filozofija boljševizma.

 

Knjiga je tiskana u Dubrovniku u više od dvije tisuće primjeraka. U predgovoru Barač ističe da želi hrvatsku javnost temeljito upoznati sa zabludama boljševizma i to zato jer hrvatski narod stoji "pred historijskom kataklizmom".

 

Na temelju izloženih i argumentiranih stavova Barač jasno i odvažno poziva na borbu protiv boljševizma. Komunistička vlast nije se mogla pomiriti s nastupom mladoga hrvatskog dominikanca. U nedjelju 18. ožujka 1945. izvršena je premetačina dominikanskog samostana u Dubrovniku.

 

Istoga dana Barač je u pratnji doveden i zatvoren u vilu Rašica u zapadnom dijelu grada, na poluotoku Lapad. Optužnica nije sačuvana, ali u prijepisu presude okrivljuje ga se zbog "terorističkog protunarodnog rada i organizovanja terorističkih oružanih banda".

 

Prijeki vojni sud u Dubrovniku 18. lipnja 1945. izrekao je fr. Dominiku Baraču kaznu "smrt strijeljanjem i trajan gubitak građanskih prava.”

 

Pravi povod smrtnoj presudi bila je Baračeva knjiga Socijalna filozofija boljševizma u kojoj je prokazao jednu ideologiju, ukazao na njezinu opasnost i posljedice te pozvao na bezuvjetnu borbu protiv njezinih zabluda i laži.

 

Smrtna presuda strijeljanjem izvršena je u Trogiru u subotu 17. studenoga 1945. u šest sati ujutro. Dok su ga strijeljali, fr. Dominik Barač izgovarao je Kristove riječi s križa, moleći Boga da oprosti njegovim krvnicima. Umro je uz poklik: "Živio Krist Kralj!"

 

Preobražen duhom evanđelja, Barač je ostavio snažan i neustrašiv primjer propovijedanja istine, ali i svjedočanstvo najvećeg dara ljubavi - Oprostiti svojim progoniteljima. U propovijedi su istaknute završne riječi iz Druge knjige o Makabejcima.

 

Eleazar, židovski pismoznanac i mučenik, usprkos napadima neprijatelja koji su ga željeli uništiti, ostao je do kraja vjeran Božjem Zakonu: "Kad je već pod udarcima umirao, uzdahnu i reče: ‘Gospodin, koji posjeduje sveto znanje, dobro zna da sam se mogao izbaviti od smrti, ali da na svom tijelu podnosim teške muke bičevanja, jer u duši radosno sve to podnosim u strahopoštovanju prema njemu.’ I tako je on preminuo i svojom smrću ostavio, ne samo mladeži nego i većini naroda, primjer hrabrosti i spomenik kreposti."

 

 Fr. Domagoj Augustin Polanšćak, OP