Vijesti

70. obljetnica smrti Dominika Barača

2015 11 17 Barac


Draga braćo,

 

ove godine navršava se 70 godina mučeničke smrti fr. Dominika Barača. Prigoda je to da snažnije obilježimo godišnjicu mučeništva imajući u vidu da je izborna provincijska skupština, održana 2012. u samostanu u Bolu, službeno poduprla pokretanje kauze za njegovu beatifikaciju (usp. Akti, Bol, 2012., br. 66). U nedjelju 22. studenoga 2015. slavit ćemo misu zadušnicu za fr. Dominika Barača u dominikanskoj crkvi sv. Dominika u Trogiru u 11.00 sati.

 

Misu će prenositi Prvi program Hrvatskoga radija i druge radijske postaje. Istoga dana prije mise u 10.00 sati planiramo otkriti spomen-ploču Dominiku Baraču na zgradi trogirskoga suda, iz koje je 17. studenoga 1945. odveden i strijeljan na trogirskom groblju.

 

A u subotu 21. studenoga, u popodnevnim satima, održat će se u u Sportskoj dvorani Trogir memorijalni turnir u malom nogometu "Fr. Dominik Barač".

 


Započelo je snimanje dokumentarnoga filma o njemu, a Zoran Homen iz Križevaca, najpoznatiji živući hrvatski slikar hiperrealist, napravio je i prvi portret našega mučenika prikazujući ga u klaustru dominikanskoga samostana u Dubrovniku.

 

Ta će slika biti i na prigodnoj spomen-sličici koju ćete uskoro dobiti, a naći ćete je, uz prigodan životopis Dominika Barača, i u albumu "Velikani vjere u Hrvata" koji je uz svoju 50. obljetnicu postojanja objavio Mali koncil - MAK.

 

Stoga neka se na misama u svim našim crkvama i župama u utorak 17. studenoga i u nedjelju 22. studenoga, na svetkovinu Krista Kralja, obilježi spomen na mučeništvo fr. Dominika Barača. Spomenite se i braće koja su stradala kao žrtve totalitarnih ideologija 20. stoljeća.

 

Papa Ivan Pavao II. na pragu trećeg tisućljeća poručio je svim narodima da ne prepuste zaboravu svjedočanstvo mučeništva: "Crkva će morati u svakom kutku zemlje ostati usidrena uz njihovo svjedočanstvo i ljubomorno čuvati njihov spomen" (Otajstvo utjelovljenja - Incarnationis Mysterium, br. 13).

 

A Opća skupština Reda propovjednika, održana u Rimu 2010. godine, preporučila je da se u svim našim zajednicama spominjemo dominikanskih mučenika iz 20. stoljeća. Spominje se i ime našega brata Dominika Barača (usp. Akti, Rim, 2010., br. 61).

 

Zbog njegove ljubavi prema istini, pravdi i hrvatskom narodu te njegove odanosti vjeri i Kristu, komunistička vlast osudila ga je na smrt. Umro je pomiren s Bogom, u junačkom stupnju živeći kršćanske kreposti. "Po vjeri su mučenici dali svoj život, dajući svjedočanstvo za istinu evanđelja koja ih je preobrazila i osposobila ih za najveći dar ljubavi: oprostiti svojim progoniteljima" (Benedikt XVI.).

 

Dok su ga strijeljali, fr. Dominik je izgovarao Kristove riječi s križa, moleći Boga da oprosti njegovim krvnicima. Umro je uz poklik: "Živio Krist Kralj!

 

Draga braćo, dok budemo slavili svetkovinu Krista Kralja, spomenimo se i našega brata Dominika Barača. Ostavio nam je snažan primjer ljubavi prema istini i prema tome kako se istina naviješta i hrabro svjedoči do kraja.

 

Uz bratski pozdrav u svetom ocu Dominiku,

 

Fr. Anto Gavrić, OP – provincijal Hrvatske dominikanske provincije