Vijesti

Fr. Carlos A. Costa imenovan nadbiskupom koadjutorom

2015-11-04-costa-biskupRim: Papa Franjo, 3. studenoga 2015. imenovao je fr. Carlosa Azpiroza Costu, bivšeg učitelja Reda propovjednika nadbiskupom koadjutorom u gradu Bahia Blanca - Argentina, a naslijedit će aktualnog sedamdeset petogodišnjeg nadbiskupa mons. Guillermea Joséa Garlattia.

 

Rodio se u Buenos Airesu Argentina, 30. listopada 1956. Pohađao je osnovnu i srednju školu u kolegiju Champagnat u Buenos Airesu, kod braće Marista (1963-1974). S 18 godina počeo je studirati odvjetništvo na Pravnom fakultetu Papinskog katoličkog argentinskog sveučilišta (Pontificia Universidad Catolica Argentina UCA).

 

Za vrijeme šest godina studija radio je s ocem u obiteljskom poduzeću (1975-1979). Godine 1978. na sveučilištu je upoznao dva profesora, dominikanca, jednog redovitog profesora i jednog asistenta katedre moralne teologije na Pravnom fakultetu.

 

S njima je počeo razgovarati o svojim nemirima u pogledu zvanja. Nemir se preobrazio u sigurnost da je pozvan biti dominikanac, napose nakon dva iskustva boravka u kući novicijata Reda u Mar del Plati. Ušao je u novicijat Argentinske provincije svetoga Augustina 1. ožujka 1980.

 

Položio je prve zavjete 28. veljače 1981. u ruke fr. Michela Jeana Paula Ramlota, provincijala Argentinske provincije. Nešto malo kasnije položio je završni ispit i dobio naslov odvjetnika na UCA. Počeo je studij filozofije u Centru za institucionalne studije u samostanu sv. Dominika u Buenos Airesu. 10. ožujka 1984. položio je svečane zavjete.

 

Stekao je stupanj diplomiranog filozofa na sveučilištu UNSTA (Sjeverno sveučilište svetog Tome Akvinskog - sveučilište Argentinske dominikanske provincije). Zatim je počeo svoj teološki studij u Središtu institucionalnih studija (pridružen teološkom fakultetu od UCA) te postigao stupanj diplomiranog teologa.

 

Tijekom godina u studentatu bio je predavač vjeronauka (kateheze) u kolegiju sestara dominikan- ki Presvetog ružarija i počeo je znanstvenu i sveučilišnu službu kao asistent na katedrama antropološke i dogmatske teologije na Papinskom katoličkom argentinskom sveučilištu (na Fakultetu ekonomskih znanosti i Fakultetu prava), te kao asistent društvene filozofije na Filozofskom fakultetu UNSTA-e.

 

Pastoralno je radio prateći različite grupe mladih Pokreta tečaja kršćanskog života (nadbiskupija Buenos Aires) i u misijskim djelatnostima Argentinske provincije napose za vrijeme ljetnih odmora u Valcheti (Rio Negro), Altu (Catamarca). Maipu (Mendoza) i posebice u Puerto Vieju (Corrientes).

 

Ove djelatnosti su se razvijale u grupi, s braćom, sestrama dominikankama i laicima povezanim s Redom. Primio je đakonsko ređenje iz ruku kardinala Eduarda Francisca Pironia 8. kolovoza 1986. Sljedeću godinu, večer prije svetkovine uznesenja BDM-e, kardinal Pironio mu je podijelio sveti red.

 

Ubrzo ga je provincijalni kapitul imenovao tajnikom provincije. Nastavio je akademsku i pastoralnu djelatnost (napose kao savjetnik Pokreta tečaja kršćanskog života i kao odgovorni za misije u Puerto Vieju). U rujnu 1989. provincijal, u dogovoru s tadašnjim Učiteljem Reda, fr. Damianom Byrne, šalje ga u Rim kako bi studirao kanonsko pravo na Angelicumu.

 

Asigniran u samostan svete Sabine. Tijekom te tri godine surađivao je s raznim asistentima Učitelja Reda u poslovima Tajništva te bio je samostanski ekonom dvije godine. Postigao je stupanj doktorata iz kanonskog prava u studenom 1992. i objavio tezu "Provincijalni zbor u knjizi Konstitucija i naredbi Reda braće propovjednika - komparativni studij s Konstitucijama iz 1932".

 

Živeći u Rimu bio je izabran za priora samostana svetoga Martina de Porresa (Mar de Plata), gdje je bio smješten novicijat Argentinske provincije. Tijekom tri godine raširio je svoju profesorsku djelatnost na sveučilištu FASTA u Mar del Plati poučavajući Uvod u pravo na smjeru odvjetništva te moralnu i dogmatsku teologiju na drugim smjerovima istog sveučilišta.

 

Također je predavao teološke predmete u "Centru studija i refleksije" biskupije Mar de Plata. Iz Mar de Plate putovao je u Buenos Aires da izvrši svoju službu kao profesor predmeta "Pravo posvećenog života" na fakultetu kanonskog prava UCA-e i kao profesor kanonskog prava na provincijalnom studiju.

 

Bio je zadužen za sveučilišni pastoral biskupije Mar de Plata i radio je napose s Vijećem redovnika biskupije (predavanjima i tribinama potičući tečajeve teološke refleksije). Pratio je formaciju biskupijskog Vijeća redovnika. U to se vrijeme sa samostanskom zajednicom posvetio i pastoralnoj brizi za četvrti u blizini samostana.

 

Provincijalni kapitul gaje 1995. imenovao tajnikom provincije, a u studenom te godine izabran je za priora samostana sv. Dominika u Buenos Airesu, kući formacije studenata teologije i sjedištu institucionalnih studija. Ondje je preuzeo predavanja na UCA u Centru institucionalnih studija.

 

Bio je izabran za Člana Vijeća uprave USTA-e (Sjeverno sveučilište svetoga Tome Akvinskog). Nazočnost u Buenos Airesu ponovno ga je povezala s pastoralnim radom u Pokretu tečaja kršćanskog života. Nastavio je s misijskim pastoralnim radom u Puerto Vieju. Od 1993. do 1997. bio je član grupe teološke refleksije Argentinske konferencije redovnika (CAR), danas CONFAR (redovnika i redovnica).

 

Sredinom 1997. Učitelj Reda, fr. Timothy Radcliffe gaje imenovao Generalni prokurator Reda u Rimu. Od tada bio je profesor predmeta "Pravo posvećenog života" na fakultetu kanonskog prava na Angelicumu. Bio je rektor naše bazilike Svete Sabine od 1997. do konca 2000.

 

Sudjelujući kao gost-stručnjak na Općem izbornom zboru Reda u Providencu, bio je izabran za Učitelja Reda 14. srpnja 2001. Navedenu je službu vršio do 2010. Potom se vratio u Provinciju gdje je vršio različite službe. Za biskupa Bahia Blance biti će zaređen 22. prosinca 2015.

 

 

Izvor: http://www.op.org