Vijesti

Postavljanje u službe čitača i akolita

2015-11-04-akolita-naslovnaZagreb, 4.11.2015. - U utorak 3. studenog na blagdan sv. Martina de Porresa, tijekom večernje svete mise u crkvi Kraljice svete krunice na zagrebačkoj Koloniji, u službu čitača postavljeni su fr. Gabriel M. Baćak, fr. Reginald Biklić, fr. Domagoj M. Duvnjak,

fr. Ivan Zrno i fr. Mihovil M. Žuljević Mikas koji je uz fr. Antu Gavranović postavljen i u službu akolita.

 

Vlastita služba čitača (lektora) za koju se postavlja jest služba čitanja Svetoga pisma na liturgijskom skupu, s izuzetkom evanđelja.

 

Čitač može, ako nema đakona ili pjevača, predmoliti nakane opće molitve, ravnati pjevanjem i usmjeravati sudjelovanje vjernog puka, poučavati vjernike za dostojno primanje sakramenata.

 

Akolit se postavlja za službu oltara te za pomoć svećeniku i đakonu u njihovoj službi. Akolit i akolitat na hrvatski bi se mogli prevesti: liturgijski pratitelj i liturgijsko pratiteljstvo.

 

Poglavita je zadaća akolita da pripravlja oltar i posvećeno posuđe. Akolit je izvanredni djelitelj euharistije i posebno je pozvan njegovati intenzivni euharistijski život, i u molitvi i u karitativnim nastojanjima. Jednako kao i čitač, može predsjedati nedjeljnim slavljima službe riječi bez prisutnosti svećenika.

 

Misnom slavlju nazočili su braća svećenici i braća studenti samostana Kraljice svete krunice te župljani istoimene župe.

 

Fr. Anto Gavrić, provincijal HDP-a, koji je postavio u službu nove lektore i akolite, u prigodnoj propovijedi govorio je o važnosti posta o kojem piše Izaija u svojoj knjizi, posta koji nas oslobađa zatvorenosti u samoga sebe i omogućava nam da u toj novoj otvorenosti budemo spremni razumjeti druge i pomoći im po uzoru na svetog Martina.

 

Govoreći o Martinu kao primjeru onih malenih i neznatnih o kojima govori Isus, istaknuo je i njegovu ulogu u borbi za pravednost i širenje mira. Pomiren u sebi mogao je i oko sebe širiti mir. Znao je i ono bitno, prepoznati i prihvatiti sebe i svoje mjesto i s toga mjesta služiti svojim bližnjima i Crkvi.

 

Stoga su novopostavljeni službenici pozvani poput svetoga Martina u jednostavnosti se davati u službu bližnjima te prepoznajući u Pismu i Tijelu Kristovu neiscrpnu hranu koja ih krijepi u životu, tu istu hranu donositi i dijeliti drugima.