Vijesti

Blagoslovljen križni put…

2015-10-26-blagoslov-k-p-naslovnaBlagoslovljen križni put u župnoj crkvi Kraljice svete krunice na zagrebačkoj Koloniji

 

Zagreb, 25.10.2015. - Tijekom misnoga slavlja u župnoj crkvi Kraljice svete krunice na zagrebačkoj Koloniji u nedjelju 25. listopada blagoslovljene

su postaje križnoga puta akademskoga kipara iz Zagreba Hrvoja Ljubića na koje su župljani i oci dominikanci koji vode župu čekali od izgradnje crkve, pune 44 godine.

 

Križni je put na početku blagoslovio provincijal Hrvatske dominikanske provincije o. Anto Gavrić koji je i predvodio misno slavlje, u koncelebraciji sa župnikom o. Antom Bobašem i o. Dominikom Gerbicom.

 

U propovijedi je o. Gavrić govorio o tome kako se svaki vjernik može pronaći u križnome putu koji se najčešće moli tijekom korizme, jer ta pobožnost obuhvaća mnoge dimenzije od osude do razapinjanja i smrti. "Kako naš dobri Otac zna što nam je potrebno, o čemu je govorio sâm Isus, pri pogledu na križni put važno je da zamolimo Boga da nas usliši, ali da ne molimo samo za sebe, već i za druge, za potrebe svijeta" – istaknuo je o. Gavrić i podsjetio da križ upućuje na zajedništvo i s Kristom i sa svim ljudima.

 

Govorio je o ljepoti puta i o poticajima pape Franje na razmišljanja o putu ljepote. "Kad vjerujemo u Krista, ne prihvaćamo ga samo kao nešto istinito, što možemo nasljedovati, već i kao nešto lijepo u trenucima kušnji i nevolja.

 

Zato papa Franjo poziva umjetnike da nam svojim umjetničkim iskazima približe križni put u lijepom izričaju teške muke" – naglasio je o. Gavrić zahvalivši akademskom umjetniku Ljubiću na djelu i izrazivši nadu da će blagoslovljeni križni put mnoge povezivati u zajedništvu, na dobrobit župnoga zajedništva i onih koji trpe.

 

Autor križnoga puta Hrvoje Ljubić, koji je unikatne ručno izrađene bakrene postaje izveo u dimenzijama 49x39 cm, u svojem je obraćanju rekao da postaje nije radio jednu po jednu kao zasebna djela, već da je križni put stvarao kao cjelovito djelo prema logici stravične patnje koju je Krist podnio te da su mu okosnice bile Kristova padanja pod križem.

 

Na kraju je župljanima, umjetniku i provinciji zahvalio župnik o. Bobaš posebno govoreći o tome kako Hrvatska dominikanska provincija potiče i potpomaže sve župne projekte, bilo da su oni materijalne, umjetničke ili duhovne naravi.

 

Foto album je u pripremi!

 

T. B.