Vijesti

Završili još jedni Dani otvorenih vrata…

2015-10-19-otvoreni-dani-zavrsiliZagreb, 19.10.2015. - Otvoreni dani župe Kraljice sv. krunice koji se tradicionalno održavaju u listopadu nakon proslave blagdana Gospe od Ružarija, odnosno, Kraljice sv. krunice po kojoj župa nosi ime, održani su od 15. do 18. listopada. Nositelji projekta su mladi župljani uz suradnju drugih župljana dobre volje i potporu župnika, kao i sve braće dominikanaca iz samostana Kraljice sv. krunice.

 

Ovogodišnja tema Otvorenih dana bila je: Ubi caritas et amor, Deus ibi est – Život u redovničkoj župi. Prvi dan je započeo klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Uz meditativne tekstove o duhovnoj snazi koja proizlazi iz pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji, mladi župe su osigurali uistinu poticajnu atmosferu za molitvu pjevajući dobro poznate duhovne šansone uz pratnju dviju gitara i violončela.

 

Večernju svetu misu, na kojoj je pjevao zbor mladih pod vodstvom fra Mladena Folnovića, predvodio je i propovijedao o. Mirko Irenej Vlk, OP - župni vikar. Nakon misnog slavlja okupljenim župljanima predstavilo se jedanaest novih dominikanskih studenata koji su ove godine položili prve jednostavne zavjte i upisali Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu ili Filozofsko-teološki fakultet Družbe Isusove na Jordanovcu.

 

Drugi je dan započeo krunicom koju je predmolila obitelj Jelenčić, a studenti pjevali litanije. Večernju svetu misu, na kojoj je pjevao zbor 'Bl. Augustin Kažotić' pod vodstvom Marija Perestegija, predvodio je i propovijedao o. Domagoj Augustin Polanščak, OP - župni vikar. Po završetku misnog slavlja okupljenim župljanima svoj rad su predstavili župni Odbor za bogoslužje i Odbor za karitativno djelovanje tj. župni Caritas.

 

Naglasak je bio upravo na onim malo poznatim službama u župi na koje se opet svi oslanjaju kako bi župa uistinu funkcionirala kao navjestitelj Radosne vijesti i zajednica izgrađena na duhovnim i tjelesnim djelima milosrđa.

 

Mnogi župljani su prvi puta čuli koliko truda ulazi i izradu tjednog župnog listića 'Kraljica' koji prati nedjeljna liturgijska čitanja i donosi prigodne popratne tekstove, te s kakvim se preprekama i problemima nose članovi župnog Caritasa u organizaciji pomoći potrebitima.

 

Nakon što je završio službeni program, druženje se nastavilo u opuštenijoj atmosferi uz čaj i kolače koje su pripremili župljani dobre volje. Treći dan Otvorenih dana započeo je sa malonogometnim turnirom 'Kraljica' i Sportskom subotom za najmlađe župljane i one koji se takvima osjećaju.

 

Iako je isprva pada kiša, to nikoga nije spriječilo: dok su dečki igrajući nogomet dokazivali da nisu od šećera, djeca su održala turnire u šahu, Monopolu i 'Čovječe, ne ljuti se', te natjecanja u povlačenju užeta, limbu, skoku u dalj, štafeti s čokoladom i utrci skakanja u vrećama…

 

Navečer je molitvu krunice molila obitelj Uradin, a studenti su pjevali litanije. Večernju svetu misu, na kojoj su pjevali dominikanski studenti, predvodio je i propovijedao o. Slavko Slišković, OP - prior samostana Kraljice sv. krunice i pročelnik katedre crkvene povijesti na KBF-u u Zagrebu.

 

Po završetku misnog slavlja okupljenim je župljanima upravo o. Slavko održao kratko predavanje o povijesti i ulozi redovništva u Crkvi. Naglasak je bio na onim bitnim činjenicama koje čine bit redovničkog identiteta, ali ih se rijetko može pronaći u povijesnim knjigama.

 

Na kraju predavanja, prisutni su zaključili kako večeras definitivno liježu pametniji nego što su toga jutra ustali. Nakon što je završio službeni program, druženje se nastavilo u opuštenijoj atmosferi uz čaj i kolače koje su pripremili župljani dobre volje.

 

Kolači su te večeri bili posebno važni budući da je braći studentima koji su ove godine upisali prvi semestar na Katoličkom bogoslovnom fakultetu konačno sinulo koliko će morati naučiti i da će još morati polagati ispit kod o. Slavka Sliškovića na fakultetu.

 

Posljednji dan Otvorenih dana, 18. listopada, započeo je Listopadskim pobožnostima: molitvu Krunice molili su članovi Dominikanskog laičkog bratstva Bl. Ozane Kotorske, a braća studenti su otpjevali litanije. Večernju svetu misu, na kojoj je pjevao zbor Hrid, slavio je i propovijedao o. Anto Bobaš, OP - župnik župe Kraljice sv. krunice.

 

Po završetku misnog slavlja pred okupljenim župljanima s. Barbara Bagudić iz Dubrovnika izvela je predstavu 'Blažena Ozana – Biti d Bogom dovoljno je za sreću'. Naravno, sestra Barbara je pokupila ogroman pljesak za svoju izvedbu.

 

Nakon što je završio službeni program, druženje se nastavilo u opuštenijoj atmosferi uz čaj i kolače koje su pripremili župljani dobre volje. Također je fra Ante Kazoti kojemu je bio rođendan, dobio tortu iznenađenja. Otvoreni dani župe Kraljice sv. krunice započeli su i završili u odličnoj atmosferi. Nagodinu ponavljamo sve još bolje i veće!

 

M. I. Vlk, OP