Vijesti

Krunica - usredotočena na Krista

2015-10-12-op-krunicaLuka 1, 38: "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi."

"Premda po svojemu obliku marijanska, krunica je sva usredotočena na Krista. U jednostavnosti svojih sastavnih dijelova ona sadrži dubinu cjelokupne evanđeoske poruke, tvoreći gotovo njezin sažetak.

 

Krunica je odjek Marijine molitve, njezin trajni Veliča za djelo otkupiteljskog utjelovljenja, koje je otpočeto u njezinu djevičanskom krilu... može se reći da je krunica, u određenom smislu, molitva-komentar o čudesnoj prisutnosti Majke Božje u otajstvu Krista i Crkve."

 

Ovaj citat, uzet iz apostolskog pisma svetog Ivana Pavla II, "Krunica Djevice Marije" (br. 1-2), snažan je sažetak onoga što bi molitva krunice trebala značiti za vas.

 

1. Krunica je molitva upućena Bogu. To je jedinstveni pogled u rođenje, službu, patnju, smrt i uskrsnuće Isusa Krista očima njegove blagoslovljene Majke.

 

2. Brojne informacije koje imamo u Evanđeljima o ranom Kristovu životu mogla nam je prenijeti samo njegova majka koja je razmišljala o tim stvarima u svom srcu (Luka 2,51)

 

3. Prikazujući nam događaje iz Kristova života krunica nas potiče da o njima razmišljamo zajedno s Marijom.

 

4. Krunica je usmena (glasovna) i misaona (mentalna) molitva. Glasovna dimenzija su riječi koje govorimo Mariji, riječi koje joj je Bog prvo rekao, uz dodatak naše molbe za njezin zagovor.

 

5. Nemojte se zavaravati da vam nije potrebna molitva drugih. Sveti nas Ambrozije podsjeća da je UZAJAMNA LJUBAV razlikovna značajka kršćana. Najveće dobro koje možete učiniti bilo kojem kršćaninu je moliti za njih: "Ako svatko moli za sve ljude, onda svi ljudi učinkovito mole za svakoga." Kao što mi molimo jedni za druge na zemlji tako naša Majka Marija i sveci mole za nas.

 

6. U molitvi krunice učimo se poniznosti, činjenica da sve što smo primili od Boga dolazi kao dar. Marija je Majka Božja, ne svojom zaslugom nego jedinstvenom milošću Božjom. A Bog iskazuje svoju milost onima koje je povjerio njezinoj brizi.

 

7. Neka "Anđeoski pozdrav" i vaša osobna molba budu uvijek na vašim usnama i Bog će vam iskazati svoju naklonost kao što je to učinio Mariji, svojoj poniznoj službenici.

 

www.op.org