Vijesti

Održan četvrti susret poljsko-hrvatske mladeži

2015-09-29-poljaciSplit, 29.9.2015. - Četvrti susret poljsko-hrvatske mladeži održan je od 25. do 28. rujna u Trogiru, Solinu i Splitu. Održavaju se po želji sv. Ivana Pavla II., a u organizaciji počasnog konzula Republike Hrvatske u Krakowu Pawela Wlodarczyka i župe Gospe od Ružarja – Split.

 

Susret je započeo u subotu 26. rujna, misnim slavljem u trogirskoj katedrali sv. Lovre koje je predslavio provincijal Hrvatske dominikanske provincije o. Anto Gavrić, uz uvodne riječi katedralnog župnika don Vinka Sanadera.

 

Ondje se susretu pridružio i trogirski gradonačelnik gosp. Ante Stipčić te mladi katedralne župe. Nakon svete mise uslijedilo je razgledavanje riznice katedrale, obilazak samostana klauzurnih sestara benediktinki…

 

Nedjeljni je susret započeo na Gospinu otoku u Solinu, gdje su mladi sudjelovali na sv. misi koju je predslavio tamošnji župnik don Ranko Vidović, a na samom slavlju bio je prisutan i gradonačelnik grada Solina gosp. Blaženko Boban.

 

Kako bi Poljake upoznali s hrvatskom kulturom, organizatori su ih poveli u obilazak Manastirina i drevne Salone… Gotovo polovicu Gospinog otoka "okupirali" su mladi slaveći Boga na dva različita jezika, istom pjesmom, svima dragom, koju je napisao sveti Ivan Pavao II.

 

Često su mladi Hrvati znali uzviknuli "Barke!" i započela bi pjesma "Krist na žalu" i svi bi jedim glasom počeli pjevati, Poljaci na poljskom, a Hrvati na hrvatskom. Otac Petar Galić i Tomislav Biuk organizirali su prigodne igre na plaži Gabina u blizini hostela kako bi unijeli malo natjecateljskog žara u srca mladih te na taj način pojačali osjećaj zajedništva o čemu svjedoči izjednačeni rezultat.

 

Posljednjeg dana, 28. rujna, mladi iz Poljske pod vodstvom duhovnika don Adama i don Gregora slavili su sv. misu u dominikanskoj crkvi sv. Katarine Aleksandrijske, poznatije kao sv. Dominik u Splitu, a zatim su pošli u razgledavanje splitske katedrale Uznesenja Bl. Djevice Marije.

 

Dio skupine sudjelovao je u emisiji Stella Maris na radio Mariji. Prije odlaska mladih poljaka, razmijenjeni su kontakti s nadom da će se već dogodine vidjeti i nastaviti svoje prijateljstvo koje su započeli.

 

Fr. Pio Buzov, OP