Vijesti

Održani XXXI. Redovnički dani u Splitu

2015-09-20-r-d-splitSplit, 20.9.2015. - U organizaciji Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP) u petak 18. i subotu 19. rujna u dominikanskom samostanu u Splitu održani su 31. Redovnički dani.

 

Prema pozivu pape Franje redovništvu da živi radosno, tema ovogodišnjega najvećeg skupa hrvatskoga redovništva bila je "Radost i zajedništvo".

 

Susret je prvoga dana započeo pozdravima izaslanika splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića prof. Nediljka Ante Ančića te predsjednika HKVRPP-a fra Jure Šarčevića koji je i otvorio Redovničke dane.

 

Zatim je u prijepodnevnom dijelu programa o temi "Radost u Novom zavjetu - Dar i odgovornost kao konstitutivne značajke spasenjske radosti" izlagala s. Silvana Fužinato iz Družbe Presvetog Srca Isusova.

 

U predavanju je opisala nekoliko novozavjetnih tekstova koji upućuju na radost te istaknula da se u Novom zavjetu čak 133 puta spominje ta riječ. Zatim je misno slavlje predvodio dominikanski provincijal o. Anto Gavrić koji je kao voditelj Povjerenstva za trajnu formaciju HKVRPP-a, u zajedništvu sa s. Vianejom Kusturom, i organizirao te vodio Redovničke dane.

 

Popodnevni je dio programa svojim izlaganjem "Zajedništvo u radosti – razmišljanja u društvu s papom Franjom" usmjerio franjevac konventualac Ljudevit Maračić. On je govorio o važnosti zajedništva i bratstva u redovničkom životu.

 

Naglasio je da u redovničkim zajednicama nerijetko ima puno individualizma i nedostatka osjećaja pripadnosti družbi i zaključio da tamo gdje je redovništvo treba biti radost jer da su tužna lica žalosno svjedočanstvo posvećenoga života.

 

Završni dio programa obogaćen je izvedbom monodrame posvećene bl. Ozani Kotorskoj „Biti s Bogom dovoljno je za sreću“ koju je izvela dominikanka s. Barbara Bagudić te otvorenjem izložbe "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu".

 

U prijepodnevnom programu drugoga dana dominikanac fr. Srećko Koralija održao je predavanje „Postajati strastven u budnosti navješćivanja“ u kojem su izdvojeni mnogi elementi govora o životu i suživotu, ustrajnosti, predanosti i emocionalne pismenosti.

 

Govorio je o odnosu predanosti i strasti, kao i o potrebi za izbjegavanjem pogrešaka, a podsjetio je i na terapeutske dimenzije potpunog predanja. O. Koralija je naglasio da je redovništvo pozvano uvijek iznova učiti vedrinu, preusmjeravati pogled na pozitivno, probleme pretvarati u izazove, a svoj život kao priliku za rast u dostojanstvu i budnosti zajedništva.

 

Uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio o. Šarčević, a propovijedao je o. Koralija. Popodnevni je program obogaćen izlaganjem zamjenika glavnoga urednika Glasa Koncila Branimira Stanića.

 

On je podsjetio na to da narušeni odnosi u zajednici rezultiraju klanovima, ogovaranjima, zakulisnim igrama, hladnoćom, licemjerstvom, zatim da su samostanski kapituli razmjena uzajamnosti i prilika za reviziju života, molitvu i razgovor.

 

Obrazlagao je važnost dobre organizacije sastanka koja uključuje cilj, dnevni red, uloge sudionika i određivanje trajanja sastanka te istaknuo da je za uspjeh kapitula najvažnije radosno, živo i djelatno sudjelovanje braće.

 

Redovnički dani zaključeni su plenarnom raspravom na kojoj je, uz moderiranje Tanje Baran, svoja osobna svjedočanstva življenja radosnoga života izreklo sve četvero izlagača, a pitanjima je i svjedočanstvima sudjelovala i okupljena publika.

 

Nakon Dubrovnika, Rijeke i Splita, Redovnički će dani biti održani još 10. listopada u Đakovu te 23. i 24. listopada u Zagrebu.

 

 

 

T. B./dominikanci.hr