Vijesti

Dakle, habit su obukli…

2015-09-01-habit-su-obukliOP - Dana 30. kolovoza 2015. tijekom svete mise u samostanskoj crkvi sv. Križa na otoku Čiovu, četvorica postulanata, Antonio Franjo, Ilija Lešić, Željko Posarić i Dajan Topalović obukli su redovnički habit i primljeni su u novicijat Hrvatske dominikanske provincije.

 

Euharistijsko slavlje predvodio je provincijal fr. Anto Gavrić, a činu oblačenja nazočili su roditelji, obitelj i prijatelji braće novaka. Obred primanja započeo je simboličnim činom prostracije u kojem kandidati traže milosrđe Božje i milosrđe braće čijoj se obitelji žele pridružiti.

 

Fr. Anto Gavrić je posvijestio okupljenima da nas Isus poziva da znamo u svom životu stavljati riječ Božju na mjesto koje joj pripada. U trenutku kada ovim svijetom vlada more informacija i riječi koje mnogi izgovaraju bez imalo odgovornosti, ovi mladići ulaze u Red u kojemu riječ ima posebno značenje.

 

Ali ta riječ duboko je promišljana, proživljavana i proučavana. To je riječ Božja koja duboko odjekuje u onome srcu koje je prihvaća. Riječ koja nije izolirana već duboko proživljena s patnjama ljudi s kojima braća žive i među kojima djeluju.

 

Nakon propovijedi, postulanti su pitani o svojoj nakani i spremnosti da hode u novosti života nasljedujući Isusa po primjeru svetoga Dominika i ustrajući u savršenom samostanskom opsluživanju. Njihovu volju provincijal je potvrdio riječima: "Gospodin koji je započeo, on neka i dovrši."

 

Uslijedio je čin primanja i oblačenja habita nakon kojega su novaci povjereni brizi učitelja fr. Nikole Leopolda Nose.

 

Sljedećih godinu dana, fr. Bonifacije (Antonio), fr. Ilija, fr. Blaž (Željko) i fr. Dajan u zajednici samostana sv. Dominika u Dubrovniku temeljitije će upoznavati svoj poziv, iskušavati način života u Redu i oblikovati se dominikanskim duhom, a braća će provjeravati njihovu namjeru i prikladnost.

 

Fr. Ivan Zrno, OP

 

 

Foto album!