Vijesti

Domina ljetna radionica u samostanu dominikanaca u Korčuli

2009-01-08-naslovnadomaKorčula, od 21. do 31. srpnja - Već treću godinu za redom zagrebačka „Doma"- Dominikanska mladež, točnije mladi iz dominikanske župe bl. Augustina Kažotića sa zagrebačke Peščenice, pod vodstvom svog duhovnika, prijatelja i župnika p. Tomislava Kraljevića provela je svoj ljetni odmor na jednoj od dominikanskih destinacija.

 

 

Nakon dominikanskog samostana u Dubrovniku (prije dvije godine) i prošlogodišnjeg putovanja južnom Francuskom i Španjolskom („Putevima Sv. Dominika" - Fanjeaux- Toulouse- Lourdes- Caleruega- Burgos- Bologna) ove smo godine ponovno bili u Hrvatskoj, a ugostili su nas naši dragi domaćini, dominikanci p. Drago Kolimbatović i p. Anto Bobaš, u samostanu Sv. Nikole u Korčuli.

 

Nakon veselog 12-satnog putovanja 17 članova „Dome" „okupiralo,, je gotovo sve slobodne sobe i hodnike ovog, više od 500 godina starog samostana, a ne treba niti spominjati da smo u more skočili u roku „odmah", već u 8 u jutro. Uz svu potrebnu opremu- kremice za sunčanje, luftiće i sunčane naočale odmor je započeo na molu ispred samostana, a koji je ujedno bio i naša najdraža plaža (od svih koje smo tih dana posjetili). No, uz već dobro poznate ljetne radosti- kupanje, sunčanje i picigin, ovakva vrsta odmora je ipak imala ijednu drugačiju dimenziju, onu duhovnu, koju danas i ne nalazimo baš tako često u standardnim „ljetnim aranžmanima".

 

Svaki dan je započinjao jutarnjom Svetom misom, a zajedništvo se nastavljalo na doručku, plaži, u pripremi ručka i večere te naposljetku u večernjim druženjima uz gitare i pjesmu iti pak u šetnji gradom. ! iako smo ovaj odmor u pravom smislu shvatili kao vrhunac našeg cjelogodišnjeg rada na studentskim katehezama svakog četvrtka u našoj župi i kao priliku za odmor tijela i duha, atmosfera starog samostana nas je (a da toga nismo bili ni svjesni) u trenu preobrazila i podučila temeljnim dominikanskim vrlinama.

 

Uz uhodan samostanski dnevni red bila je to odlična praksa kršćanskog služenja, osluškivanja i pomaganja jednih drugima u svakodnevnim zaduženjima, a također i prilika za još bolje međusobno upoznavanje. Naš boravak na Korčuli, osim samog samostana, obilježilo je i nekoliko posjeta drugim destinacijama, a svakako treba izdvojiti posjet malom otočiću Vrniku gdje nas je ugostila grupa od tridesetak mladih iz cijele Hrvatske koji su tamo bili na desetodnevnoj duhovnoj obnovi.

 

Uz pomoć obitelji Foretić (koja već godinama okuplja mlade u svom smještaju) i duhovno vodstvo župnika iz Petruševca vlč. Krešimira Bulića, mladi su nas dočekali pjesmom i osmjehom, a uz ugodno cjelodnevno druženje upoznali smo i povijest otoka te razmijenili korisna iskustva za nastavak rada na katehezama u vlastitim župama. Uz nedjeljnu Svetu misu koju smo pjesmom animirali u korčulanskoj katedrali, imali smo i priliku predstaviti našu zajednicu na „Radio Korčuli" u emisiji koju svakog petka uređuje naš dominikanac- p. Anto Bobaš.

 

Također, dva dana smo izdvojili i za izlete na plaže u Lumbardi i Pelješcu, ali kao što smo već zaključili, nije bilo bolje od našeg samostanskog mola. A uz sve to, ubacili smo i malo kulturno- umjetničkog sadržaja pogledavši tradicionalnu vitešku igru „Morešku" koja se svake godine održava u gradu Korčuli. Sve u svemu, vrijeme je brzo prošlo, kako to i obično biva sa svime što je lijepo. Odmorili smo se, obnovili i napunili baterije za nastavak i povratak svakodnevnim obavezama, ali i novim župnim aktivnostima i izazovima, a ovaj odmor je bio pravi poticaj za još kvalitetniji rad na našem cjelogodišnjem zajedništvu.

 


l na kraju, od srca zahvaljujemo p. Dragi i p. Anti, našim domaćinima, na njihovom srdačnom gostoprimstvu, strpljenju i razumijevanju te našem p. Tomislavu koji nam je pružio još jedno predivno iskustvo koje ćemo zasigurno ponijeti sa sobom u život. Zaista je bilo predivno.

 

 

 

„Doma"