Vijesti

Švedski zbor na gostovanju u Gružu

svedski_zbor_u_gruzu-00

Dubrovnik, 20. svibnja 2009. – U predvečerje blagdana Uzašašća Gospodinova, a u sklopu programa za proslavu Godine sv. Dominika, komorni zbor iz Švedske održao je zapažen koncert u dominikanskoj crkvi Sv. Križa u Gružu. Zbor se zove Saltsjöbadens kammarkör (Komorni zbor Šaltsebadena) i dolazi iz istoimenog gradića na obali Baltičkog mora, dvadesetak kilometara jugoistočno od Stockholma. Saltsjöbaden je središnje mjesto velikog stockholmskog otočja s velikom marinom Kraljevskog jedriličarskog kluba i lijepim vilama.


Zbor vodi Jenny Tjärnström, a na repertoaru mu je sakralna, ali i svjetovna glazba. Naglasak je na klasičnom repertoaru, no zbor pjeva i druge vrste skladbi, kao što su jazz i folklor. Često surađuju s profesionalnim instrumentalistima i solistima i svake godine imaju par većih zbornih i orkestralnih nastupa. Zbor je tijekom godina bio na većem broju gostovanja – u posljednje vrijeme u Francuskoj, Njemačkoj i Luksemburgu. U proljeće 2007. posjetio je Mallorcu.

 

svedski_zbor_u_gruzu-01


Među većim djelima koje je zbor izveo su: «Božićni oratorij», «Muka po Ivanu» i «Actus Tragicus» J. S. Bacha, «Gloria» A. Vivaldija, «Requiem» G. Fauréa, «Prerušeni Bog» L.-E. Larssona, «Sedam Isusovih riječi na križu» H. Schütza, «Messias» G. F. Händela, «Te Deum» O. Olssona.
Uz svoju koncertnu djelatnost zbor sudjeluje redovito i u župnim misama u luteransko-evangeličkoj crkvi Ukazanja, koju je prije gotovo 100 godina dao sagraditi tada najbogatiji čovjek Švedske.

 

svedski_zbor_u_gruzu-02