Vijesti

Bili smo na susretu hrvatske katoličke mladeži u Livnu


nalovnalivno09„Korake nam upravljaj putovima mira i dobra“, molili smo dva dana u Livnu na Gorici pokraj franjevačkoga samostana Sv. Petra i Pavla izričući geslo II. Susreta hrvatske katoličke mladeži u Bosni i Hercegovini.Na Susretu je sudjelovalo 32-oje mladih iz župe bl. Augustina Kažotića od kojih su većina članovi Dominikanske mladeži (DOMA). No, put su s nama dijelili i mladi župe Sv. Mihaela iz Gračana.

U Livno smo stigli u subotnje popodne gdje su nas na ulazu u grad dočekali volonteri. Iskrcali smo se iz autobusa i uputili prema mjestu Susreta. Približavajući se mjestu gdje se održao Susret čula se razdragana pjesma sudionika te smo odmah uočili i veliki, lijepi franjevački samostan s crkvom koja je dominirala tim dijelom Livna. Po dolasku se mogla uočiti sva maštovitost mladih koji su na svojim raznobojnim majicama ispisali od kuda dolaze.

 

Smjestili smo se u blizini oltara i čekali početak programa. Susret je započeo glazbenim dijelom nakon čega je uslijedio Put križa. Veliki drveni križ nosili su predstavnici biskupija i nadbiskupija iz BiH i Hrvatske i uznijeli ga na uzvisinu iznad franjevačkog samostana.

 

U 15 sati započela je sveta misa koju je predvodio Vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, a vrlo nadahnutu propovijed izrekao je domaćin ovog Susreta banjalučki biskup Franjo Komarica. Nakon svete mise nastavljen je glazbeni program te smo bili razmješteni po livanjskim obiteljima koje su nas radosno i otvorenog srca primili u svoje domove i s nama podijelili svoje životne prostore i obiteljske stolove.

 

U nedjelju smo sudjelovali na svetoj misi u 11 sati koju je predvodio šibenski biskup Ante Ivas, predsjednik Odbora HBK za mlade koji je u svojoj propovijedi pozvao mlade da se ne suobličavaju ovome svijetu koji im nudi iskrivljenu sliku života i njegovih istinskih vrijednosti za koje se mladi čovjek mora izboriti i izabrati ono što bi Isus odabrao. Nakon svete mise uputili smo se obiteljima-domaćinima na ručak te smo u 16 sati krenuli natrag za Zagreb gdje smo sretno stigli oko 23 sata.

 

Zahvalna srca, s nadom da je ovaj susret donio korisnog duhovnog ploda, ali i zbog sklapanja novih i učvršćivanja starih prijateljstava, molimo Gospodina da nam upravi korake putovima mira i dobra te se ujedno radujemo nadolazećem Susretu hrvatske katoličke mladeži u Zadru, 08. i 09. svibnja 2010.