Vijesti

Završilo ovogodišnje kruničarsko hodočašće u Mariju Bistricu

naslovnamb09Marija Bistrica, 9. svibnja 2009. - Ovogodišnje hodočašće kruničara u Mariju Bistricu počelo je u 9:30 sati zajedničkom molitvom krunice. Nakon molitve krunice, p. Ljudevit Jeđud, dominikanac, održao je prigodno predavanje u kojemu je osvijetlio povijesnu pozadinu kruničarskoga hodočašća u Mariju Bistricu podsjećajući na davnu 1938. godinu, kada je ukradena zlatna krunica koja je, zauzetošću kruničara, bila darovana Majci Božjoj Bistričkoj prigodom njezina krunjenja zlatnom krunom 1935.

Nadalje je naglasio kako su dominikanski kruničari darovali novu krunicu od čistoga zlata prigodom zagrebačkoga hodočašća, što ga je predvodio nadbiskup zagrebački dr. Alojzije Stepinac.

 

U 11 sati počelo je koncelebrirano euharistijsko slavlje koje je predvodio mons. Marin Srakić, nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije uz koncelebraciju dominikanskoga provincijala p. Antu Gavrića, kruničarskoga promicatelja za Hrvatsku dominikansku provinciju p. Ljudevita Jeđuda, bistričkoga župnika vlč. gospodina Korena i više svećenika.

 

U misnom slavlju sudjelovale su brojne časne sestre dominikanke kao i brojni kruničarski hodočasnici iz Zagreba, Dubrovnika, Gruža, Splita, Staroga Grada, Bola na Braču, Pregrade, Imotskoga, Aljmaša i dr. mjesta.

 

U prihodnoj homiliji mons. Srakić je svratio pozornost na ulogu krunice u svagdanjem životu pojedinca te podsjetio na njezinu isprepletenost sa svim dionicama ljudskoga života.

Nakon stanke za ručak, hodočasnici su se u 14 sati iznova okupili podno kalvarije i počeli križni put. Ovogodišnje hodočašće kruničara u krilu Majke Božje Bistričke, završilo je blagoslovom s Presvetim.