Vijesti

Završilo zasjedanje međueuropskog susreta dominikanaca na Malti


nalsovnazavrsetak09opSvečanom Euharistijom koju je, u crkvi dominikanskog samostana u Rabatu, predvodio nadbiskup Malte, dominikanac mons. Paul Cremona, u koncelebraciji 21 provincijala, 4 generalna, 1 regionalnog i 3 provincijska vikara te pet asistenata Učitelja Reda, završilo je u subotu navečer 18. travnja zasjedanje europskih dominikanaca (IEOP).


Zasjedanje se je održavalo od 14. travnja u dominikanskom samostanu u Rabatu, na Malti, u organizaciji Malteške dominikanske provincije. Tema ovogodišnjeg međueuropskog dominikanskog zasjedanja bila je „Kako biti propovjednik u današnjoj kulturi”, u okviru priprave za proslavu Jubileja o 800. obljetnici potvrde Reda propovjednika.

 


Izlaganja, prikazi djelovanja dominikanaca u raznolikim kulturama i narodima, rasprave u jezičnim skupinama pokazuju da je Red propovjednika vrlo živ i traži načine kako što bolje odgovoriti na potrebe i izazove suvremene kulture i svijeta. Ogovore treba tražiti imajući u vidu izazove koji se stavljaju pred nas, prikazivati naš dominikanski identitet kao nešto privlačno, kao poziv. Treba svakako tražiti nove načine naše prisutnosti u suvremenoj kulturi i imati puno sućuti poput sv. Dominika.

 

op109

 

 


Na zasjedanju se razgovaralo i o pripremi za Opću izbornu skupštinu Reda koja će se održati u rujnu 2010. godine u Rimu. Na skupštini će biti oko 180 sudionika što predstavlja veliki izazov i zahtjev za organizaciju. Razgovaralo se o mogućnosti skraćivanja trajanja skupštine, o Aktima skupština, o sustavu održavanja Općih skupština (do sada se održavaju svake tri godine, a Opća izborna skupština je svakih devet godina i na njoj se bira novi Učitelj Reda). Socii Učitelja Reda i provincijali su uključeni u pripravu skupštine.

 


Na zasjedanju su podnesena izvješća o projektima koje podupiru međueuropski dominikanci (IEOP): ESPACES (Bruxelles) i Međunarodni studijski tjedan za braću i sestre u formaciji koji se održava svake godine u dominikanskom samostanu Dubrovniku, u prvom tjednu u rujnu. Oba projekta su dobila potporu i za 2009. godinu. Potpora je pružena i za održavanje „Rimskih dana”, krajem kolovoza u Rimu, za braću koja se zanimaju za dijalog s islamom.


Bilo je riječi i o dominikanskim volonterima koji su prisutni u mnogim dominikanskim projektima. Pokrenut je i video projekt „Evanđelje na djelu”: kratkim filmom u trajanju od 3 minute prikazati kako naviještati Radosnu vijest. Pet sadržajem najboljih filmova bit će prikazano na Općoj izbornoj skupštini Reda u Rimu, u rujnu sljedeće godine.
Sljedeće zasjedanje međueuropskih dominikanac održat će se u pouskrsnom tjednu 2010. u Vilniusu, koji je ove godine glavni grad Europske unije. Organizator susreta bit će Baltički generalni vikarijat.