Vijesti

Obnova krova na samostanu i crkvi sv. Vinka Fererskog (1621.)


nalovnazupaNakon tridesetak godina osame i polaganog propadanja, što radi "zuba vremena", što radi ratnih razaranja tijekom domovinskog rata, konačno smo smogli malo snage posvetiti dio naše pažnje i dominikanskom samostanu sv. Vinka Fererskog u Čelopecima, općina Župa dubrovačka. Kako stara narodna poslovica kaže: "Kuća se gradi od temelja, a obnavlja od krova", tako smo i mi prvotno pristupili rekonstrukciji samostanskog krovišta.


Po odobrenju i potvrdi projektne dokumentacije sa strane mjerodavnih držanih tijela, za izvođača radova izabrano je poduzeće Konel d.o.o. iz Cavtata, a za nadzor izabrani su gosp. Dinko Ivičević-Bakulić, dipl. arh. i gosp. Jure Baletić, ing.građ.

Obzirom da su Dominikanski samostan i crkva sv. Vinka u Čelopecima pod brojem Z-914 sa strane Ministarstva kulture proglašeni zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, radovi se izvode pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, a izvođač radova i nadzor posjeduju odobrenja Ministarstva kulture RH za izvođenje radova na spomenicima kulture RH.
Nakana ovog projekta je zaštita i zaustavljanje propadanja spomenutog objekta, a to nam ulijeva nadu i u njegovo konačno osmišljenje u vidu općekorisnih sadržaja.