Vijesti

Završilo XV. kruničarsko hodočašće u Mariju Bistricu

2024 05 05 naslovna k h

 

Petnaesto tradicionalno hodočašće kruničara u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u organizaciji Hrvatske dominikanske provincije održano je u subotu 4. svibnja 2024. godine.

 

Program kruničarskog hodočašća započeo je u 10 sati s nagovorom koji je priredio fr. Jakov Vuković, student četvrte godine teološkog studija. Kako fr. Jakov nije mogao sudjelovati na hodočašću, njegov je nagovor pročitao fr. Kristijan Zelić, student pete godine teološkog studija. Prije samog nagovora, vjernike okupljene u bazilici Majke Božje Bistričke pozdravio je fr. Nikola Leopold Noso, promicatelj krunice. U svojem nagovoru fr. Jakov izložio je povijesni razvitak otajstava svete krunice te njihovu duhovnu i teološku važnost. Naglasio je kako propovijedanje „Marijinog psaltira“ ima duboku tradiciju u redu propovjednika, počevši od sv. Dominika kojemu je sama Blažena Djevica Marija ukazala u crkvi Prouille i predala mu krunicu. Naglasio je kako nas svako otajstvo duboko uvlači u Božju riječ te otvaraju vrata za djelovanje prema drugima. „Kontemplirati, razmatrati i dijeliti te plodove kontemplacije, napose otajstva Kristova života temelj su dominikanske duhovnosti, ali i kršćanske duhovnosti“ zaključio je.

 

Nakon nagovora uslijedila je molitva svete krunice sa pjevanim litanijama. Zatim u 11 sati započelo je koncelebrirano euharistijsko slavlje koje je predslavio fr. Slavko Slišković provincijal Hrvatske dominikanske provincije. Na početku svete mise brojne hodočasnike pozdravio je rektor svetišta vlč. Domagoj Matošević i zaželio dobrodošlicu svim štovateljima ove najdivnije Marijanske pobožnosti. Na misi je propovijedao fr. Domagoj Augustin Polanščak, socius provincijala. U svojoj je propovijedi fr. Domagoj istaknuo kako je krunica „poput izvora na koji se vraćamo da bismo utažili duhovnu žeđ i povratili snagu za životnu borbu.“ Papa Pavao VI. rekao je kako je krunica sažetak Evanđelja, a kako bismo mogli upoznati Isusa i njegov život ako ne preko Marije, njegove majke upitao je fr. Domagoj. „Sv. Toma Akvinski kaže da ime Marija znači zvijezda mora. Naime, kao što se pomorci ravnaju po zvijezdama da stignu u luku, tako se i kršćani ravnaju po Mariji da stignu u slavu nebesku“ naglasio je fr. Domagoj na kraju propovijedi.

 

Na završetku misnoga slavlja, uslijedila je Molbenica Gospi Pompejskoj – Kraljici sv. krunice. Liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti zbor župe Kraljice sv. krunice iz Zagreba pod ravnanjem fr. Bonifacija Franje. U 14 sati na kalvariji u svetištu započela je pobožnost križnog puta, koji je predmolio fr. Nikola Leopold Noso, a Bogu hvala pratilo nas je lijepo i ugodno vrijeme. Nakon što je nakon križnoga puta fr. Nikola dao završni blagoslov hodočasnicima u bazilici, uputili smo se prema Zagrebu, zahvalni za ovaj susret kako s ljudima tako i s našom nebeskom Majkom u svetoj krunici.

 

Fr. Leonardo Matinović, OP