Vijesti

U Trogiru obilježen spomen na fr. Dominika Barača

2023 11 18 tr barac naslovna

 

Fr. Dominik Barač strijeljan je u Trogiru 17. studenoga prije 78 godina. Tim povodom trogirski dominikanci su zajedno s vjernicima, ispred zgrade trogirskog suda u kojoj je bio zatvoren, položili cvijeće i upalili svijeće u znak sjećanja na fr. Dominika.

 

Prior dominikanskog samostan u Trogiru fr. Petar Galić i fr. Jozo Čirko izmolili su molitvu odrješenja, ujedno pomolivši se za sve žrtve Domovinskog rata. Događaju je nazočio i dekan Trogirskog dekanata don Vinko Sanader.  

 

Podsjetimo, fr. Dominik Barač rođen je 14. srpnja 1912. u Slanome, u Dubrovačkome primorju. U Red propovjednika stupio je 1930. u Dubrovniku , gdje je studirao Studij filozofije i teologije, a nastavio u Walberbergu kraj Kölna, gdje je 1936. zaređen za svećenika. Objavio je djelo ‘Socijalna filozofija boljševizma’ (riječ je o prijevodu njegove doktorske disertacije koja je objavljena u Zagrebu 1944. godine u izdanju dominikanske naklade Istina). U toj knjizi razotkrivao je pogubnost socijalne filozofije i boljševizma za dušu čovjekovu, za spasenje ljudi, za vjeru u Boga. Prijeki vojni sud 18. lipnja 1945. u Dubrovniku izrekao mu je kaznu ‘smrti strijeljanjem i trajan gubitak građanskih prava’. Licencijat je postigao u Belgiji, a doktorirao je u Rimu 1942. s radom upravo na socijalnoj filozofiji boljševizma. Bio je neumorni propovjednik sve do onog trenutka kada su ga doveli u zgradu suda u Trogiru, odakle je odveden na trogirsko groblje gdje je strijeljan.  

 

2023 11 18 barac 01gif

 

2023 11 18 barac 03gif

 

Ivana Rinčić