Vijesti

Završile duhovne vježbe za skorašnje ređenike

2023 11 10 redjenici naslovna

 

U Samostanu sv. Nikole u Korčuli od 6. do 10. kolovoza 2023. održane su duhovne vježbe za dvojicu braće uoči primanja sakramenta svetog reda, za fr. Iliju Lešića koji će 15. studenog, na blagdan svetog Alberta Velikog, biti zaređen za prezbitera, te fr. Mislava Pečeka koji na blagdan svete Katarine Aleksandrijske prima red Đakonata.

 

Duhovne vježbe je vodio fr. Domagoj Augustin Polanščak, donedavno njihov magistar u početnoj formaciji, a vježbe su se sastojale od svagdanje zajedničke molitve časoslova, misnih slavlja uz prigodne propovijedi u samostanskoj crkvi, svakodnevnu molitvu krunice, jutarnjih nagovora i zajedničkih popodnevnih razmatranja nad pismima za svećenike svetog pape Ivana Pavla II. Jedan od dana bio je predviđen za povlačenje u „pustinju“, tijekom koje su se braća dublje posvetila molitvi u samoći i razmatranju Isusove kušnje u pustinji iz Mt 4, 1-11. Braća su u nagovorima slušala o povijesnom razvoju đakonske i prezbiterske službe, te produbljivali svoje razumijevanje same bîti svećeništva u njegovoj službi za Boga i bližnje. Duhovne vježbe zaključene su čitanjem pisma pape Franje svećenicima za vrijeme apostolskog pohoda Portugalu, iz kojeg izdvajamo: „Isus Krist je nada koja podržava naše korake, koja olakšava naše terete, koja daje zanos našoj službi. Mi samo trebamo prignuti naša, a ne tuđa koljena, i zasukati naše, a ne tuđe rukave.“

 

Zahvaljujemo fr. Karlu Alanu Kevi na gostoprimstvu, pomoći, brizi i bratskim razgovorima tijekom našeg boravka usamostanu sv. Nikole.

 

2023 11 10 redjenici 01

 

Fr. Mislav Peček, OP