Vijesti

Održan tradicionalni koncert "Uskrs u ozračju tambure"

2023 04 14 naslovna us koncert

 

Tradicionalni koncert Uskrs u ozračju tambure Tamburaškog orkestra HRT-a i gostiju održan je na Uskrsni ponedjeljak, 10. travnja 2023. u župnoj i samostanskoj crkvi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici.

 

U sedmom izdanju ovoga uskrsnog koncerta, pod ravnanjem Matije Fortune, uz Tamburaški orkestar HRT-a nastupili su cijenjena hrvatska sopranistica Marija Kuhar Šoša i Komorni zbor Ivan Filipović  koji je pripremio Goran Jerković.

 

Program je obogaćen izvedbama tradicionalnih uskrsnih pjesama kao i kompozicijama klasične glazbe u prigodnoj obradi za tamburaški orkestar. 

 

Prigodne stihove interpertirali su glumica Mila Elegović i dominikanac Jakov Vuković. Ove se godine obilježava 700. obljetnica smrti bl. Augustina Kažotića, prvoga hrvatskog blaženika, biskupa Zagreba i Lucere.

 

Na kraju koncerta uskrsnu čestitku izrekao je provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković, koju donosimo u cijelosti:

 

Što reći doli s psalmistom: „Ovo je dan što ga učini Gospodin, pjevajmo, kličimo i radujmo se njemu.“ Mi pjevamo i radujemo se jer je Isus uskrsnuo. Mi pjevamo i radujemo se jer znamo da je s njime cijelo čovječanstvo uskrsnulo. Mi pjevamo i radujemo se zato što znamo da ćemo i mi s njime uskrsnuti. U Isusu Kristu nestalo je granice između vremena i vječnosti, između neba i zemlje, između Boga i čovjeka. Život ne prestaje, ljubav ne umire.

 

Iako, promatrajući svijet oko sebe, možemo vidjeti i nasilje, rat, agresiju i razne druge nepravde, pa se pitamo smijemo li se radovati i pjevati. Smijemo, jer nakon Uskrsa znamo da sve te vrijednosti možemo staviti u grob, ali one u grobu neće ostati. Jednako tako, svjesni smo da i sami griješimo, padamo, nađemo se na pogrešnoj strani, ali Uskrs nam daje novu šansu, novu priliku. I zato večeras se radujemo i pjevamo. Mi smo djeca Uskrsnuća, koji potvrđuju da je život jači od smrti, da je ljubav jača od mržnje, da je dobro jače od zla.

 

Zato svima vama, čestitajući Uskrs, želim da budete puni radosti, da čitav vaš život bude jedna uskrsna pjesma!

 

Koncert se u izravnom prijenosu mogao pratiti na Trećem programu Hrvatske televizije i Hrvatskoga radija, na Glasu Hrvatske te preko multimedijalne platforme HRTi. Radijski prijenos je preuzeo i Radio Marija. Kroz koncert je vodila Lejdi Oreb.