Vijesti

Obnovljene orgulje u crkvi sv. Dominika u Trogiru

2023 02 28 orgulje trogir

 

Vrijedne orgulje s početka 20. stoljeća obnovljene su i ponovo krase kor u crkvi sv. Dominika, u Nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića u Trogiru. Radi se vrijednom kulturnom dobru te se grad Trogir, županija i cijela Hrvatska mogu podičiti takvim orguljama. Donosimo pisani zapis radijskog razgovora fr. Joze Čirka i Maria Markovine o obnovi orgulja iz crkve sv. Dominika u Trogiru (Gradski radio Trogir).

 

Fr. Jozo, možemo se pohvaliti kako su obnovljene vrijedne orgulje i napokon ponovo krase crkvu sv. Dominika u Trogiru

 

Krajem 2019. godine naše su orgulje iz crkve sv. Dominika otišle na rekonstrukciju u Sloveniju, u Rogašku Slatinu i stigle su nam 20. veljače ove godine. Šest radnika je do 24. veljače radilo na njihovoj montaži. Još je ostalo nekoliko sitnica dok se naštimaju te mogu služiti svrsi.

 

Ono što je interesantno, orgulje su praktički građevina unutar građevine, toliko su kompleksan instrument da zauzimaju popriličan dio crkve. Koliko je kompleksna bila obnova ?

 

Naše orgulje su stare, napravljene su 1903. godine i prve su orgulje u Splitsko- makarskoj nadbiskupiji koje su radili majstori Heferera iz Zagreba. Rekonstrukcija se odvijala pod nadzorom konzervatora i sve je moralo biti po pravilima struke. Istina, zauzele su gotovo cijeli naš kor. Naime, stare orgulje su bile u jednom dijelu sa sviralom, ali su kao takve zagradile rozetu. Sad smo napravili još jedan dio, dakle duple cijevi, otvorili smo rozetu da služi svojoj svrsi, tako da ja to sada zaista nešto prekrasno.

 

Pretpostavljam da će biti organizirana svečanost povodom kolaudacije

 

Da, imat ćemo blagoslov orgulja i svečani koncert povodom kolaudaciju. Bit će to prilika da pozovemo sve drage ljude koji su sudjelovali u obnovi orgulja. Puno je tu ljudi uključeno i svima se želimo zahvaliti.

 

Imate li informaciju koliko će trebati ulagati u njihovo održavanje?

 

Orgulje kao što su naše ne iziskuju velika ulaganja, one nisu pneumatske već elektronske. Nemaju nekakvog velikog troška oko održavanja osim doštimavanja.

 

Dakle, uskoro će biti svečana kolaudacija

 

Naravno, o datumu ćemo obavijestiti sve vjernike i ljubitelje dobre duhovne glazbe Trogira i okolice da dođu jer to će biti predivan, nezaboravan koncert .

Ponavljam, radi se o starim orguljama i to je sada vrijedno kulturno dobro te se grad Trogir, županija i cijela Hrvatska mogu podičiti takvim orguljama.

 

Razgovorni tekst napisala Ivana Rinčić.

 

 

2023 02 28 01 orgulje trogir

 

2023 02 28 02 orgulje trogir