Vijesti

Proslavljena župna svetkovina sv. Dominika u Konjščini

2022 08 09 sv dominik konjscina naslovna

 

Zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško predslavio je misu povodom župne svetkovine sv. Dominika, u ponedjeljak 8. kolovoza u Konjščini.

 

Na samome početku euharistijskog slavlja vjernici su otpjevali himan „Svi kličimo Dominiku“. Nakon ulazne pjesme okupljenima se obratio župnik Pušec. Pozdravio je okupljenu zajednicu vjernika, sve prisutne svećenike, bogoslove, ostale poslužitelje kod oltara te predstavnike općinskih i civilnih vlasti.

 

U pozdravnom govoru župnik vlč. Milan Pušec srdačno je pozdravio biskupa Šaška i zaželio mu dobrodošlicu. Prisjetio se posljednjeg pohoda mons. Šaška na svetkovinu sv. Dominika, prije točno 10 godina. Nakon što je podsjetio okupljene vjernike na biskupovo tumačenje Božje Riječi prilikom tog pohoda, pozvao je predslavitelja da započne euharistijsko slavlje.

 

Biskup Šaško u uvodu je rekao da su okupljeni oko oltara, izvora života euharistijskog stola i žrtvenika Božje ljubavi; stola zajedništva i zahvalnosti, da bi prinijeli hvalu Bogu za dar svetoga Dominika, za dar te župe i vjere župljana, žive zajednice koja nastoji nasljedovati Isusa po zagovoru njegova neumornog navjestitelja.

 

Podsjetio je da i nakon smrti sv. Dominika ostaju djela njegova naviještanja Radosne vijesti po Redu propovjednika, čije članove nazivamo dominikancima. Uz to, biskup je u uvodu istaknuo da je i Konjščina, ne samo župa već i općina „dio dominikanskoga mozaika, bez kojega nije moguće promatrati i razumjeti osam stoljeća svjetske povijesti“.

 

Tumačeći Božju riječ, predslavitelj je na početku homilije rekao da „danas Isus nama, kao što je to učinio tada, govori ono što jesmo kao njegovi učenici i učenice: vi jeste sol i vi jeste svijetlo“. Nadalje je istaknuo da „bezvremenost ili vječnost pripada onomu što je Božje“. „Bezvremenskim zovemo ono što postaje događajem smisla u svakome vremenu, ono što je potrebno svakomu ljudskom naraštaju“, dodao je. Povukao je paralelu upravo sa sv. Dominikom rekavši da njegov život progovara u svakom vremenu i mjestu. Njegova je ostvarena svetost „bezvremena, svevremena i zbog toga suvremena“.

 

Mons. Šaško napomenuo je da je sv. Dominiku bio važan smisao koji tjelesna djela milosrđa nose, a to je naviještanje Krista. Okupljenim vjernicima posvijestio je koliko je snažan primjer njih koji u raznim životnim okolnostima svjedoče da su vjernici „znajući da se ljudski život ne svodi na prolaznost i da nas Krist vodi u puninu radosti“.

 

Propovjednik je rekao da su prije osamsto godina, pa tako i danas, postojale lažne vijesti, odnosno neistine koje namjerno uvode zablude. Kako god ih nazvali, posljedice su im uvijek jednake, „a to je zbunjivanje, zavaravanje, unošenje nesigurnosti i podjela“.

 

„Sveti nas Dominik uči da Bog nije samo istina, nego i ljubav. On boravi samo u istini koja dolazi iz ljubavi“, zaključio je biskup Šaško.

 

Misu su suslavili i fra Ante Crnčević, ostali župnici Zlatarsko-belečkog dekanata, dominikanski mladomisnik fr. Marin Golubović, vlč. Antun Motočić, vlč. Marinko Golek, vlč. Marijan Piskač, vlč. Stjepan Čukman te dugogodišnji župnik u Konjščini vlč. Blaž Bartol.

 

Na kraju euharistijskog slavlja okupljenim vjernicima mladomisnik Golubović udijelio je mladomisnički blagoslov. Uslijedio je ophod oko oltara te je za javno čašćenje izložen relikvijar s moćima svetog Dominika.

 

Liturgijsko pjevanje predvodio je Zbor „Sv. Dominik“ pod ravnanjem i uz orguljsku pratnju Marka Maleka-Solgata. Po završetku ophoda oko svečeva oltara u dvorištu župne crkve uslijedila je okrjepa za sve prisutne. (ika.hr)

 

Slavlju su nazočili članovi dominikanskog laičkog bratstva blaženog Augustina Kažotića sa zagrebačke Peščenice.

 

2022 08 09 laicko br