Vijesti

Nova knjiga u izdanju Dominikanske naklade Istina o filozofiji Dantea Alighierija

2022 05 27 dante. naslovnica

 

U sklopu obilježavanja 700. obljetnice smrti Dantea Alighierija na međunarodnom znanstvenom skupu „Dante Alighieri: pjesnik, teolog i filozof“, održanom 23. svibnja u Zagrebu, predstavljena je najnovija knjiga Ruedija Imbacha „Portret pjesnika kao filozofa. O filozofiji Dantea Alighierija“, u izdanju Dominikanske naklade Istina. Knjigu je s francuskoga prevela Maja Herman Duvel.

 

Švicarski povjesničar filozofije Ruedi Imbach ističe razne vidove Danteove filozofske misli u kontekstu srednjovjekovne filozofije: Danteovo poimanje filozofije, Danteov doprinos filozofiji jezika, prisutnost filozofije u „Božanstvenoj komediji“, Danteov doprinos srednjovjekovnoj političkoj misli. „Portret pjesnika kao filozofa“ otkriva Danteovo značajno mjesto u povijesti filozofije, ali i aktualnost njegove misli i 700. godina nakon njegove smrti.

 

Ruedi Imbach jedan je od najpoznatijih europskih povjesničara srednjovjekovne filozofije. Bio je profesor srednjovjekovne filozofije na Sveučilištu u Fribourgu (Švicarska), a zatim u Parizu (Sorbonne). Godine 2001. nagrađen je prestižnom znanstvenom nagradom Prix Marcel Benoist Švicarske Konfederacije. Autor je brojnih djela i studija iz srednjovjekovne filozofije. Vrstan je poznavatelj Danteova djela i misli. U njemačkom izdanju priredio je, s opširnim komentarima u više svezaka, Danteova Opera minora.