Vijesti

Održan međunarodni znanstveni skup „Dante Alighieri: pjesnik, teolog i filozof“

2022 05 26 dante 01

 

Kao dio prigodnoga obilježavanja 700. obljetnice smrti Dantea Alighierija, u ponedjeljak 23. svibnja 2022. na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu održan je međunarodni znanstveni skup „Dante Alighieri: pjesnik, teolog i filozof“. Skup su organizirali Institut sv. Tome Akvinskog, Fakultet filozofije i religijskih znanosti, u suradnji s Teološkim fakultetom Sveučilišta u Fribourgu (Švicarska), Biblioteca Domenicana di Santa Maria Novella „Jacopo Passavanti“ iz Firence i „Memorie Domenicane“ iz Firence. Izlaganja su bila na hrvatskom, francuskom, talijanskom i engleskom (uz prevođenje na hrvatski izlaganja na francuskom i talijanskom).

 

Nova perspektiva promišljanja Dantea kao pjesnika, teologa i filozofa privukla je interes kulturne i znanstvene javnosti. Tomu su svakako dali doprinos i vrsni predavači, među kojima se isticao Ruedi Imbach, umirovljeni profesor filozofije Sveučilišta Sorbonne u Parizu, dugogodišnji profesor Sveučilišta u Fribourgu (Švicarska), dobar poznavatelj Danteova djela i misli, te jedan je od najpoznatijih europskih povjesničara srednjovjekovne filozofije. Profesor Imbach održao je „svečano predavanje“ (lectio magistralis) „‘Najmanji među filozofima’. Danteov doprinos povijesti filozofije“. Nakon svečanog predavanja, predstavljena je najnovija knjiga Ruedija Imbacha „Portret pjesnika kao filozofa. O filozofiji Dantea Alighierija“, koja je za ovu prigodu prevedena s francuskog na hrvatski jezik, u izdanju Dominikanske naklade Istina.

 

Nakon pauze, skup je nastavljen izlaganjima niza novih istraživanja o Danteu. Temu „Dante i filozofija kao put, susret i dar“ izložio je Anto Gavrić, s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti i ravnatelj Instituta sv. Tome Akvinskog. Uslijedila su dva pozvana predavanja na engleskom: Andrea Robiglio, sa Sveučilišta u Leuvenu u Belgiji „Dante i silogizam ljubavi“ i Marina Novina, s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti, „Dante kao pjesnik znanosti“. Talijanski dominikanac iz Firence, Luciano Cinelli prikazao je svoja istraživanja o Danteu i dominikancima, polazeći od „Božanstvene komedij“. Prevoditelj Danteove „Božanstvene komedije“ Božidar Petrač (Matica hrvatska, Društvo hrvatskih književnika), govorio je o Danteovoj recepciji u Hrvatskoj. U završnom izlaganju, likovni kritičar Milan Bešlić govorio je o Danteu u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika. Sažeci predavanja mogu se vidjeti u prigodnoj Knjižici sažetaka.

 

Skup je završen raspravom o aspektima istraživanja Danteove misli i djela te o njegovoj aktualnosti. Sudionici skupa, koji se mogao pratiti i online na platformi Zoom, imali su prigodu slušati još neobjavljene ulomke iz Danteove Božanstvene komedije, u prijevodu Božidara Petrača, a u interpretaciji dramske umjetnice Anje Šovagović Despot, što je uz znanstveno i kulturno skupu dalo i umjetničko obilježje.

 

Međunarodni skup o Danteu medijski su popratili Hrvatska televizija i Laudato TV.

 

 

2022 05 26 dante 02

 

2022 05 26 dante 03