Vijesti

Završilo XIII. kruničarsko hodočašće u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke

2022 05 07 krunicari naslovna

 

Trinaesto hodočašće kruničara u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u organizaciji Hrvatske dominikanske provincije održano je u subotu, 7. svibnja 2022. Koncelebrirano euharistijsko slavlje predslavio je fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije. Na početku propovijedi je rekao kako smo svi radosni što možemo danas biti u ovom svetištu pred dragim likom Majke Božje Bistričke, slobodni od opasnosti pandemije koja nas je nerijetko sprječavala kako u našem redovitom življenju da neko vrijeme nismo mogli posjetiti ni svoje najbliže, a i u vjerničkom življenju sakramentalnoga života. No, nažalost, kad smo pomislili da je jedna teškoća iz nas, nad cijeli svijet se nadvila druga opasnost ratnoga sukoba čiji tijek ne možemo ni predvidjeti te podsjetio na poziv pape Franje vjernicima da svakodnevno mole krunicu za mir.

 

Želim da naše današnje hodočašće bude dio onoga molitvenog lanca koji će svezati ruke zlu, nasilju, nepravdi i ratu. Krunica je naime po svojim otajstvima kontemplativna molitva jer nas uranja u otajstva Isusova života. Po krunici ga upoznajemo, a onda se suobličujemo njemu jer nas poznavanje postupno oblikuje na njegovu sliku, rekao je propovjednik i dodao: „Radosna otajstva, puna radosne blizine kojom se Bog približio čovjeku, u nama također pobuđuju osjećaj blizine, susreta i prijateljstva. Kao što Isus nije ljubomorno čuvao svoju jednakost s Bogom, nego se ponizio uzevši naše tijelo i postao jedan od nas iz ljubavi, i mi učimo kako se približiti drugima, ponekad tako dalekim i drukčijima, unatoč svim granicama, barijerama, razlikama i podjelama. Nema mira bez približavanja konkretnih srdaca po uzoru na Isusa. Žalosna otajstva, sastavljena od beskrajne žrtve Isusa čistoga Jaganjca, koji se sam žrtvovao na križu za nas grešnike, uče nas također darivati sebe bez granice. Kršćanski život nije ništa ako nije nošen pozivom da se svakodnevno žrtvujemo za izgradnju mira. Nasuprot logici osvete prisutnoj u svijetu, upravo po ovom daru i žrtvi izgrađuje se pravi mir i novi čovjek po uzoru na Isusa Krista. Slavna otajstva prepuna novoga života uskrsloga i proslavljenog Krista, daju nam da se na nama čita otajstvo kojemu smo već baštinici i svjedoci. Ako izgleda da smrt vlada ovozemljem, svijest o Isusovu uskrsnuću i našemu po njemu, očituje se konkretno preko nas u pobjedi mira od kojega nas nitko i ništa ne može rastaviti. Nama istinskog mira bez sigurnosti u uskrsnuće. Ta se sigurnost očituje našim riječima, djelima, pogledima… jer Krist je za nas već izvojevao konačnu pobjedu.“

 

Dominikanski provincijal je podsjetio kako je krunica i majčinska molitva, jer se po njoj stavljamo pod Marijinu zaštitu, majke Isusove, majke naše i majke Crkve. Ona je po svojoj vjeri postala majkom Isusovom - Boga koji je po njoj postao čovjekom. Nakon toga je postala majkom svih koji su rođeni na novi život, svih koji su dio Kristova tijela. Zato je istodobno majka Isusova i majka Crkve, njegova tijela. Mi smo danas ovdje poput onih učenika koji nemaju kamo drugo otići te priznajemo da želimo i nastojimo biti poput Isusa, ali nam to uvijek ne uspijeva. Kao što je Isusu trebala majka da ga rodi ovome svijetu i othrani, tako i nama treba Majka po kojoj ćemo biti rođeni i odgajani za vječnost. Bog je izabrao Mariju da rodi njegova Sina, a Isus ju je s križa nama dao za Majku. Zato smo danas došli Mariji! Ona svojim zagovorom pridonosi rastu novoga čovječanstva. Zato to čovječanstvo ni ne može rasti osim po Marijinu zagovoru. I s pravom vjerujemo u njezin zagovor u molitvi za mir. Marija je i sama trpjela nasilje zemaljske vlasti, živjela u porobljenoj zemlji, bila izbjeglica, gledala kako joj okupatori i njihovi suradnici ubijaju Sina… Moramo biti iskreni i kazati da i svatko od nas ima brojne osobne poteškoće i probleme. Sjetimo se što je Marija sve proživjela: trudnoća izvan braka, siromaštvo, nerazumijevanje, smrt djeteta…. Nema ljudske teškoće koju nije doživjela. Zato smo sigurni da može i nas razumjeti… Stoga puni pouzdanja zajedno zavapimo: Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike, sada i na času smrti naše. Amen!

 

Na kraju misnoga slavlja, uslijedila je Molbenica Gospi Pompejskoj - Kraljici sv. krunice. Liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti zbor župe Kraljice sv. krunice iz Zagreba i Puhački orkestar iz župe Vinica.

 

Treba spomenuti kako je prije početka misnoga slavlja okupljene hodočasnike koji ispunili crkvu Blažene Djevice Marije Bistričke pozdravio prečasni Domagoj Matošević - rektor svetišta spomenuvši kako se u crkvi nalaze kruničari iz dominikanskih zajednica iz Zagreba i Rijeke te oni iz župa Krista Kralja iz Zagreba, Savskog narta i sv. Marka iz Vinice.

 

Valja istaći kako je hodčašće započelo razmatranjem o krunici koje je održao fr. Mislav Peček - dominikanskih bogoslov IV. godine Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uvodno rekavši kako:“ Svrha ovog nagovora nije naučiti vas nečemu novome, iako se nadam da ćete nešto novo i čuti. Ne, svrha ovog nagovora je približiti vam vrijednost krunice, Marijinog nebeskog oružja, i najvažnije od svega - ražariti vašu ljubav prema našem Spasitelju i Otkupitelju i njegovoj presvetoj Majci Blaženoj Djevici Mariji, kako bismo danomice bili sve tješnje povezani s Kristom.“

 

Zbog vremena, hodočašće je završilo pobožnošću križnog puta u bazilici, a ne kako je to bilo predviđeno na Kalvariji. Euharistijsko slavlje izravno je prenosila postaja Radio Marije Bistrice.