Vijesti

Predstavljena knjiga „Povijest prve javne knjižnice na hrvatskome tlu (1463.)“, autora prof. dr. sc. dominikanca Stjepana Krasića

2022 05 05 s k naslovna

 

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u četvrtak 5. svibnja 2022. godine održano je predstavljanje novoobjavljene knjige Povijest prve javne knjižnice na hrvatskome tlu (1463.), knjižnica samostana sv. Dominika u Dubrovniku u okviru humanističkih gibanja u XV. i XVI. stoljeću autora povjesničara i dominikanca prof. dr. sc. Stjepana Krasića. O knjizi je govorio autor knjige i predstojnica Katedre za knjigu i nakladništvo na Odsjeku za informacijske i komunikacijske djelatnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivana Hebrang Grgić. Prije predstavljanja, pozdrave dobrodošlice i uvodnu misao u akademski čin, uputila je glavna ravnateljica NSK Ivanka Stričević izrazivši zadovoljstvo što je NSK u svojoj nakladi objavio izuzetno vrijednu knjigu kojom je ispisano novo poglavlje o povijesti knjige i knjižnica u Hrvatskoj.

 

Autor knjige nakon višegodišnjega istraživanja na više od 400 stranica donosi iscrpan i zanimljiv pregled razvoja knjige i knjižnica tijekom povijesti, s naglaskom na povijest knjige i knjižnica na hrvatskome tlu, gdje posebnu pozornost pridaje knjižnici samostana sv. Dominika u Dubrovniku, prema autorovim istraživanjima, prvoj javnoj knjižnici u Hrvatskoj. Ovom vrijednom knjigom autor donosi novi pogled na ulogu knjige i knjižnice u kulturnoj preobrazbi društva, osobito hrvatskoga naroda. Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Zaklade Adris. Program je moderirao prvak drame Hrvatskoga narodnog kazališta Dragan Despot. Više o samom predestavljanju možete pročitati ovdje.