Vijesti

U Firenci održan susret dominikanskih provincijala Europe

2022 04 25 s g naslovna

 

U kolijevci talijanske renesanse i glavnom gradu Toskane Firenci održan je od 19. do 23. travnja 2022. godine redoviti godišnji susret dominikanskih provincijala i vikara Europe – IEOP (Inter-European Order of Preachers). Uz njih su sudjelovali također učitelj reda fr. Gerard Francisco Timoner i njegovi sociusi za Europu fr. Miguel-Angel del Rio i fr. Alain Arnould te socius za bratski život i formaciju fr. Mark Pedrez.

 

Nakon pozdrava predsjedatelja IEOP-a fr. Martina Ganerija riječ dobrodošlice uputio je fr. Antonio Cocolicchio, provincijal Rimske provincije sv. Katarine Sijenske unutar koje se nalaze i samostani u Firenci.

 

Prijepodne prvoga radnog dana bilo je posvećeno predstavljanju novoizabranih provincijala te zaključaka njihovih Provincijskih skupština. Nakon pauze slijedilo je izlaganje Učitelja reda o stanju Reda, projektima i izazovima s kojima se Red suočava – s osobitim naglaskom na Europu, ali je informirao i o situaciji u drugim dijelovima svijeta.

 

U popodnevnom vremenu bile su dvije sesije na kojima se razgovaralo o prijepodnevnim izlaganjima pri čemu su Učitelj reda i sociusi dodatno obrazlagali teme koje su vezene za dominikansko poslanje na Starom Kontinentu.

 

Večeri su bile rezervirane za bratska druženja koja su organizirali članovi Samostana Santa Maria Novella uz podršku braće studenata ove Provincije koji su uvelike pridonijeli organizaciji susreta i ljepoti liturgijskih slavlja.

 

Prijepodne drugog dana bilo je posvećeno permanentnoj formaciji i pitanju promocije zvanja braće suradnika u Redu. Temu je predstavio fr. Mark Pedres. Tijekom drugog prijepodnevnog zasjedanja razgovaralo se o novim oblicima propovijedanja. Predstavljene su različite inicijative koje su pokrenute u pojedinim provincijama kako bi se približilo evanđelje ljudima našega vremena. Posebice su istaknuta iskustva u sekulariziranim zemljama Zapadne Europe gdje su ne samo katolici nego općenito kršćani postali manjina. Razmjenom ideja željelo se pomoći u daljnjem dominikanskom apostolatu u svim provincijama.

 

Popodne drugoga dana bilo je rezervirano za posjet mjestima bogate dominikanske baštine u Firenci. Najprije je bio obilazak današnjeg muzeja, a nekadašnjeg Samostana sv. Marka u kojemu su živjela i djelovala brojna braća koja su ostavila neizbrisiv trag u povijesti Reda i Crkve. Između ostaloga prostore ovoga samostana i redovničke ćelije svojim je djelima uresio Beato Angelico. U crkvi počiva i sveti Antonin iz Firence, utemeljitelj samostana i firentinski nadbiskup, koji je bio jedan od važnijih nositelja obnove dominikanskog reda. Osim teološkog rada ostao je upamćen po socijalnoj i karitativnoj djelatnosti te je i danas izuzetno čašćen u Firenci, ali i cijelome Redu. Povijest Reda, Firence, ali i općenito Crkve i društva obilježio je još jedan član ovoga samostana, Girolamo Savonarola. Posjetiteljima je dostupna njegova restaurirana samostanska ćelija, kao i sačuvani predmeti koje je koristio tijekom života. Braća su u čast ovoga dugo vremena zanemarenog i negativno predstavljanog redovnika podigla u crkvi njegov kip s nadom u postupak uzdizanja na čast oltara. U samostanu je neko vrijeme živio, a osobno je isticao da mu je to jedini pravi dom, dominikanski trećoredac i poznati talijanski političar, gradonačelnik Firence Giorgio La Pira, za kojega je pokrenut postupak beatifikacije. Njegov grob je također u samostanskoj crkvi. O životu i radu ovoga katoličkog laika inspiriranog dominikanskom duhovnošću tijekom jednog od zasjedanja govorio je njegov bliski suradnik i kasniji nasljednik na čelu Firence akademik Mario Primicerio.

 

Nakon Samostana sv. Marka, uslijedio je obilazak Samostana Santa Maria Novella i njegove crkve u kojoj se odvijala liturgija časova i slavlje svetih misa tijekom ovoga susreta. U istoj je crkvi navečer upriličen koncert poznatog talijanskog jazz-glazbenika Paola Fresu s gudačkim kvartetom „Scores“. Budući da je na susretu sudjelovao i vikar Dominikanskog vikarijata Ukrajine fr. Jaroslaw Krawiec on se na početku koncerta obratio publici u prepunoj crkvi pa je koncert poprimio i humanitarni karakter jer su posjetitelji svojim prilogom mogli pomoći dominikansko djelovanje u ovoj ratom pogođenoj zemlji.

 

U petak 22. travnja prijepodne je bilo posvećeno razgovoru o prednostima i nedostacima međuprovincijske suradnje, osobito u smislu ujedinjavanja pojedinih entiteta zbog situacije manjeg broja zvanja u Europi. U zadnje vrijeme proces je dovršen u Španjolskoj, a u tijeku je postupak ujedinjenja Nizozemske s Belgijskom, Švicarske s Francuskom i Austrijske s provincijom Teutonijom. Razgovaralo se i o drugim mogućnostima međusobne suradnje, posebice na području formacije.

 

Dok europske provincije, mada su još uvijek najbrojnije u Redu, bilježe pad zvanja, u popodnevnom dijelu razgovaralo se o djelovanju braće iz ovih provincija na drugim kontinentima, što je dovelo do osnutka novih vikarijata i provincija koje započinju samostalan životni put. Uz radost zbog rasta Reda na novim područjima uočen je stanoviti problem nedostatka starije braće u novim entitetima koji bi mogli prenijeti dio dominikanske baštine novim generacijama.

 

Provincijali su imali također prigodu osobno se susresti s Učiteljem reda fr. Gerardom i socusima koji su odgovorni za pojedinu provinciju te tako izravno razgovarati o pitanjima koja su važna za svaku provinciju. Upriličen je također i susret s nadbiskupom Firence kardinalom Giuseppeom Betorijem.

 

Posljednji radni dan bio je posvećen konkretnim administrativnim, pravnim i gospodarskim pitanjima te je dogovoreno da domaćin idućeg susreta bude Francuska dominikanska provincija.