Vijesti

Hrvatski dominikanac fr. Srećko Koralija u stručnom posjetu Iraku

2022 04 11 srecko naslovna

 

Dolaskom u Irak, fr. Srećko se najprije susreo s nadbiskupom Mosula i Akre, dominikancem Michaelom Najeebom Moussom koji je međunarodno poznat po tome što je 2014. godine s ostalom braćom dominikancima omogućio spašavanje vrijednih rukopisa i knjiga koje su u vlasništvu tamošnjih dominikanaca. Rukopisi su iz Mosula premješteni u Erbil nekoliko dana prije nego što je ISIL okupirao grad i zaposjeo dominikanski samostan u Mosulu.

 

Tijekom posjeta, hrvatski dominikanac analizira sadržaje rukopisa i knjiga te uz francuskog dominikanca Renéa-Vincenta Guérina du Grandlaunaya (koji trenutno radi na katalogizaciji rukopisa Leoninske komisije u Parizu), radi na stvaranju organizirane baze podataka koju posjeduje centar, a koja će naposlijetku poslužiti za detaljnu intelektualnu analizu i stvaranje novih projekata očuvanja istočne kršćanske baštine u okviru Centra.

 

Dominikanska provincija Francuske (pod koju spadaju i dominikanci iz Iraka) posjeduje Centar za digitalizaciju i numerizaciju rukopisa, a koji je od njegovog početka vodio mons. Najeeb. Kolekcija koju posjeduje Centar je impresivna i predstavlja svjetsku baštinu. Radi se o nekoliko tisuća jedinica u koje spadaju vrijedni rukopisi, knjige i arhivska građa na raznim orijentalnim jezicima (najviše na aramejskom, sirskom i arapskom jeziku).

 

Zaposlenici centra intenzivno rade na digitalizaciji kompletne građe kojoj spada i zavidan broj starih fotografija. Područje grada Erbila u kojem se Centar nalazi, naseljeno je šest tisuća godina, a u njemu su između ostalih boravili Sumerani, Asirci, Babilonci, Grci, Medejci i Perzijanci. U njemu se govori nekoliko jezika: arapski, suret (tj. moderna inačica klasičnog sirskog), i kurdski. Grad Erbil je siguran za život i posjetitelje i dio je iračke autonomne pokrajine Kurdistan.