Vijesti

Korizmena duhovna obnova u Dominikanskom samostanu sv. Petra mučenika u Starom Gradu na Hvaru

2022 03 16 01

 

Korizma je za sve kršćane posebno vrijeme u godini, kada se vjernici pripremaju za Uskrs. Na otoku Hvaru ima jedno dodatno značenje. Naime, u tom periodu, koji traje 40 dana, počinju pripreme za znamenitu procesiju „Za križen“, koja je 2009. godine uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Procesija Za Križen jedinstveni je izraz pučke pobožnosti te vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara, koja se u neprekinutom nizu odvija već više od pet stoljeća. Članica Zbora mladih iz Jelse, Ana Huljić kaže: „Od malena nas uče toj tradiciji, dica pitaju kad će Procesijun, kad se gre Za križen. I to je usađeno u svima nama. Svako misto ima svoj specifični dijalekt, svoju specifičnu melodiju Gospinog plača, tako da jednostavno, utisne ti se u srce.“

Tijekom korizmenih dana, na otoku se organiziraju Duhovne obnove namijenjene vjernicima. U Dominikanskom samostanu sv. Petra Veronskog u Starom Gradu, trodnevnu Duhovnu obnovu od 11. do 13. ožujka vodio je don Jenko Bulić, profesor KBF u Splitu i duhovnik studenata laika. Don Jenko kaže kako nam Duhovna obnova pomaže da otkrijemo svijetlo lice Božje, da se iz pustinje svoga života popnemo na Tabor i tamo doživimo Preobraženje. I tako osvježeni, obnavljajući sebe, obnavljamo svijet i međuljudske odnose u našoj zajednici.

 

Prvi dan Duhovne obnove započeo je molitvom krunice nakon koje je održana sveta misa tijekom koje je obavljen blagoslov bolesnika. Tema je duhovnog nagovora bila ljudska patnja koju svi osjećamo u nekom trenutku svog života, ali i svega onoga što nas patnja može naučiti. Može nas naučiti strpljenju, jer patnja je, kao i radost, prolazna. Patnja nas može učiniti zahvalnim za sve ono što imamo, a što često zaboravljamo. Mnogi su se obratili Bogu, kada su prošli kroz period patnje. Uostalom svi oni koji su patili naučili su i praštati. Don Jenko Bulić se osvrnuo na Gospodina Isusa Krista, koji je prošao kroz najgoru moguću patnju, onu koja je donijela oprost grijeha i na kraju, nadu u novi život. Idućeg dana tema duhovnog nagovora je bila: Snaga ljubavi i oprosta. Prava ljubav ne poznaje granice, ljubav se ne može kupiti, zamijeniti, niti se na ljubav ne može natjerati. Don Jenko je naglasio kako je ljubav potrebna za sklapanje braka, a u braku je važna komunikacija i često kompromis među bračnim drugovima. Za vjernike brak i obitelj su svetinja. Zatim je uslijedilo Klanjanje pred Presvetim uz riječi i pjesme koje su izveli članovi Zbora mladih iz Jelse. Posljednjeg dana Duhovne obnove i nakon završnog Euharistijskog slavlja don Jenko je blagoslovio okupljene obitelji, mlade i djecu, a zatim su se mještani družili u klaustru samostana uz dobru hvarsku kapljicu i još bolju ćakulu.

 

 

Don Jenko

 

 

Zbor mladih Jelsa 2

 

Maja Zrnić