Vijesti

Pismo Učitelja Reda propovjednika: Litanije dominikanskih svetaca za mir u Ukrajini

Litany of the dominican saints banner

 

Pepelnica

Rim, 2. ožujka 2022.

 

 PISMO UČITELJA REDA

 

»Al’ i sada« – riječ je Jahvina – »vratite se k meni svim srcem svojim

posteć’, plačuć’ i kukajuć’…

Trubite u trubu na Sionu! Sveti post naredite, oglasite zbor svečani«

 Joel 2, 12.15

 

Draga braćo i sestre Dominikanske obitelji,

 

Papa Franjo pozvao je na posvetu Čiste srijede, 2. ožujka 2022., kao općeg dana molitve i posta za mir. Neka naše molitve, post i djela milosrđa, udružena s molitvama naše braće i sestara diljem svijeta, pomognu u postizanju istinskog i trajnog mira u našem svijetu.

 

Podsjećamo da je prije dvije godine, prilikom proslave Dominikanskog mjeseca za mir 2020, upućen poziv na duhovnu i materijalnu solidarnost s Dominikanskom obitelji u Ukrajini, posebice s Centrom sv. Martina de Porresa u Fastivu u Ukrajini, gdje naša braća i sestre prihvaćaju djecu koja su doživjela teške psihičke traume zbog oružanih sukoba u istočnom dijelu zemlje. Tijekom našeg online susreta 19. veljače 2022. braća iz Centra predstavila su nove smjernice svojeg apostolata te su nam rekli da se pripremaju dočekati još ljudi ako se oružani sukob na istoku proširi na cijelu zemlju. Bilo je nadahnjujuće čuti braću kako govore o svojim budućim projektima, uključujući promicanje više ukrajinskih zvanja u Redu — planove koji se mogu ostvariti u vrijeme mira. U vrijeme kad su se pripremali za rat, već su planirali što će učiniti u vrijeme mira. To je nada!

 

Nastavimo moliti za našu braću i sestre u Ukrajini. Pomolimo se i za našu braću i sestre u Rusiji koji trpe posljedice boravka u zemlji upletenoj u nepravedni agresijski rat. Ne zaboravimo našu braću i sestre koji i dalje trpe užasne posljedice oružanih sukoba i oblika nepravde u Mianmaru, Venezueli i drugim dijelovima svijeta. Pomolimo se i za našu braću i sestre na mjestima gdje su život i poslanje Reda ugroženi nepravdom i prikrivenim oblicima progona.

 

Kao dodatak našim korizmenim duhovnim praksama, uputimo svoje molitve za mir Dominikanskoj obitelji, koja je dio Zajednice svetih, moleći Litanije dominikanskih svetaca barem jednom tjedno, od Pepelnice do prvog tjedna Uskrsa.

 

Vaš brat u sv. Dominiku,

 

fr. Gerard Francisco Timoner III, OP

Učitelj Reda