Vijesti

"Dogodilo se na današnji dan"

1944 sasmostan kr sv krunice

 

Na današnji dan - prije 78. godina, 22. veljače 1944. godine nešto prije 11 sati u zračnom napadu savezničke avijacije pogođen je Dominikanski samostan Kraljice sv. krunice u Zagrebu. Srušeno je cijelo južno krilo samostana, a prostor u kojemu se nalazila gimnazija bio je u potpunosti uzdrman. Tijekom zračnog napada pod ruševinama smrt je našlo 8 redovnika, dok je osma žrtva bio namještenik naklade »Istina« i otac jednog dominikanskog bogoslova.

 

Poginuli su fr. Anđelko Orlandini, fr. Manes Karninčić, fr. Jordan Viculin, fr. Robert Karninčić, fr. Serafin Lupi, fr. Herman Andromak, fr. Branimir Korač, fr. Toma Rogulj i Ivan Čuljat. Ubijeni redovnici sahranjeni su na Mirogoju, a sprovodne obrede vodio je kardinal Alojzije Stepinac.

 

Istoga dana 1944. engleski zrakoplovi iz baze na otoku Visu na Samostan sv. Dominika u Trogiru istresli su svoj razorni teret bombi, srušivši potpuno sjeverno samostansko krilo, dok su dva ostala krila, istočno i zapadno, pretrpjela oštećena. Samostan sv. Dominika u Trogiru utemeljen je 1265. godine.