Vijesti

Održan osmi susret dominikanaca bibličara

2022 01 05 biblicari op

 

Osmu godinu za redom održava se susret dominikanaca bibličara pod nazivom "Biblija u Jeruzalemu". Kao i prošle godine, zbog epidemioloških mjera ovogodišnji je susret održan preko Zooma i to od 3. do 4. siječnja 2022.

 

Braća dominikanci koji su se virtualno okupili iz nekoliko zemalja (Izraela, Ujedinjene Kraljevine, Francuske, Poljske, Španjolske, Nizozemske, Italije i Hrvatske), tijekom prvog dana susreta raspravljali su o poimanju obitelji i identiteta u Knjizi o Sucima, Sirahu (poglavlje 4) te recepciji proroka Nahuma kod Ćirila Aleksandrijskog i Jeronima. Tijekom drugog dana susreta su razmijenili iskustva osobnog pripremnog rada za susret i donosili zaključke o tekstu evanđelja po Luki 24 na grčkom, latinskom i sirijskom jeziku.

 

Tekst su promišljali na nekoliko razina: naratološkoj, intertekstualnoj i razini recepcije teksta u različitim patrističkim tradicijama i načinima razumijevanja teksta u širem smislu (npr. umjetnost i sl.). Rad na tekstu je ujedno i doprinos novom prijevodu Biblije na francuski i engleski jezik u sklopu projekta "Biblija u svojim tradicijama", a koji se nastavlja na glasovitu Jeruzalemsku Bibliju koju su također svojedobno pripremila braća dominikanci.

 

Na susretu je sudjelovao i član Hrvatske dominikanske provincije Srećko Koralija, OP koji se bavi semitskim jezicima i recepcijom biblijskih tekstova (Hebrejska Biblija, Septuaginta, Targumi) u aramejskoj i sirskoj tradiciji, a uključen je i u rad već navedenog projekta recepcije i novog prijevoda Biblije "Biblija u svojim tradicijama“.