Vijesti

Koncertom Gudačkog kvarteta “Rucner” završio glazbeni dio dominikanske jubilejske proslave

2021 12 15 rucner naslovna

 

U Knjižnici „Hijacint Bošković“ Samostana Kraljice sv. Krunice u Zagrebu, poznati Gudački kvartet „Rucner“ u utorak, 14. prosinca 2021. održao je koncert izvodeći skladbe velikana klasične glazbe. Bio je to treći i posljednji koncert kojim Hrvatska dominikanska provincija obilježava 800. obljetnicu dolaska članova Reda propovjednika na hrvatske prostore.

 

Prije koncerta, fr. Slavko Slišković - provincijal podsjetio je prisutne kako je tijekom 2021. godine Hrvatska dominikanska provincija raznim vjerskim i kulturnim događajima obilježila 800. obljetnicu dolaska članova Reda propovjednika na hrvatske prostore. “Bila je to prigoda za ponosan, ali i kritički pogled na našu djelatnost i prisutnost kroz proteklih osam stoljeća na ovom za nas svetom tlu. Imamo razloga za zahvalnost koja nam je poticaj za djelovanje u sadašnjosti i ohrabrenje za budućnost. U ovo smo slavlje željeli ugraditi i ono „lijepo“ kao jednu od kategorija transcendentnoga i ponuditi ga vama, s kojima smo na različite načine povezani, koncertima vrhunskih hrvatskih glazbenika”, rekao je provincijal Slišković.

 

Koncert je započeo skladbom „Kvartet br. 2“ Josipa Mihovila Stratika, a završio s„Malom noćnom muzikom“ Wolfganga Amadeusa Mozarta. Gudački kvartet “Rucner” utemeljen 1998., kojega čine Ivana Penić Defar, violina, Ana Paula Knapić Franković, violina, Dragan Rucner, viola i Snježana Rucner, violončelo, učinio je sinoćnju noć nezaboravnom, probudivši u prisutnim najljepše dionice života.

 

Na kraju koncerta fr. Slavko Slišković, provincijal je zahvalio glazbenicima koji su Bogom danim darovima, oplemenjenim marljivim trudom, pružili trenutke ljepote i radosti. Zahvalio je i organizatorima glazbene čarolije, Ivani Penić Defar i fr. Zvonku Džankiću.

 

+