Vijesti

Susret dominikanskih bibličara engleskog govornog područja

2021 12 12 b j

 

U subotu 11. rosinca 2021. preko aplikacije Zoom održan je susret dominikanaca bibličara engleskog govornog područja pod nazivom ''Biblija u Jeruzalemu''. Susret je zamišljen kao pilot projekt krovnog projekta Reda i Biblijske škole u Jeruzalemu „Biblija u svojim tradicijama“.
Pripremajući se za susret na razini krovnog projekta koji se već osam godina tijekom siječnja održava u Jeruzalemu, osmorica braće su raspravljala o metodama proučavanja biblijskih tekstova i njihovoj implementaciji u teološke rasprave na engleskom jeziku. Na susretu je uz braću iz SAD-a, Ujedinjene Kraljevine i Australije sudjelovao i hrvatski dominikanac fr. Srećko Koralija koji je kao i većina braće iz ove grupe uključen u projekt od samih njegovih početaka 2014. godine.

 

Tijekom susreta se izoštrilo nekoliko pitanja i tema za raspravu: Na koji način artikulirati odnos biblijskih znanosti i sustavne teologije? Što se uopće kristološki može reći o tehnički zahtjevnim tekstualnim pitanjima biblijskog teksta Starog Zavjeta? Kako tekstualno-kritički čitati Novi Zavjet kao recepciju Starog u kontekstu Isusa učitelja, a u isto vrijeme biti obazriv na teološku interpretaciju i tradiciju određenog vjerskog čitanja? Na koji način teološki razmišljati o tekstovima unutar jedne tradicije, ako su tekstovi sami po sebi polivalentni? Kako se može spoznavati Boga Isusa u kontekstu teološkog čitanja Starog Zavjeta pomoću Novog? Što je to komentar - kako ga treba razumijevati u kontekstu čitanja određenog teksta - mogu li uopće postojati uopćeni komentari na vrlo specifične i višeznačne tekstove? Raspravljajući o ovim pitanjima, braća su tražila načine kako ih implementirati u projekt Biblijske škole u Jeruzalemu ''Biblija u svojim tradicijama".