Vijesti

Započeo znanstveni skup „Dominikanci na hrvatskim prostorima 1221. – 2021.“

2021 09 24 slavko uvodno

 

U dominikanskome Samostanu sv. Dominika u Dubrovniku u petak 24. rujna započeo je dvodnevni znanstveni skup na temu: „Dominikanci na hrvatskim prostorima 1221. – 2021.“ Na skupu koji organizira Hrvatska dominikanska provincija povodom obilježavanja osamstote obljetnice dolaska dominikanaca na hrvatske prostore sudjeluje dvadesetak renomiranih izlagača, znanstvenika, koji su dali svoj osobit doprinos proučavanju Reda propovjednika na ovim prostorima. Nova saznanja iz područja povijesti, obrazovanja i znanosti, povijesti umjetnosti, književnosti i muzikologije bit će predstavljena na ovom znanstvenom skupu, na temelju kojih će se objaviti i zbornik radova.

 

Na početku programa sudionike je pozdravio domaćin Samostana, prior fr. Tomislav Kraljević, OP, istaknuvši kako je dubrovački Samostan „uklesan u temelje dominikanske prisutnosti na hrvatskim prostorima“ te im zaželio dobrodošlicu i uspješan rad. Potom se sudionicima skupa obratio fr. Slavko Slišković, OP, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, prisjetivši se kako je Jordan Saski, prvi nasljednik sv. Dominika na čelu Reda propovjednika, zaslužan da dominikanci u Gradu sv. Vlaha u kontinuitetu djeluju od 1225. godine do danas. Istaknuo je kako je cilj ovog skupa predstaviti originalane doprinose istraživanja o Redu propovjednika te ujedno zahvalio izlagačima na trudu njihova istraživanja, kao i na spremnosti na sudjelovanje na ovom skupu izrazivši pritom nadu da će se „ovim simpozijem dodatno osvijetliti život i rad braće Reda propovjednika među Hrvatima“.

 

Fr. Slavko Slišković je zatim u svojem uvodnom preglednom izlaganju dao kratki pregled povijesti dominikanaca na hrvatskim prostorima istaknuvši povijesnu pozadinu njihova dolaska na ove prostore, administrativni ustroj Hrvatske dominikanske provincije te položaj dominikanskih samostana i crkava u kontekstu cilja dominikanskog propovijedanja. Zatim je istaknuo njihovu značajnu ulogu na obrazovnom i znanstvenom području na ovim prostorima. I na području vjere dominikanci su dali svoj osobit dorinos, a tome svjedoči i kult čašćenja naših blaženika –prvoga hrvatskog blaženika Augustina Kažotića i prve hrvatske blaženice Ozane Kotorske, koji su pripadali upravo dominikanskome redu, istaknuo je Provincijal. Naglasivši kako je sv. Dominik najprije osnovao žensku granu svoga Reda fr. Slavko Slišković posebno je spomenuo i nezaobilaznu ulogu sestara dominikanki u apostolatu dominikanaca, koje od 1905. djeluju unutar Kongregacije sv. Anđela Čuvara.

 

Ana Buljat