Vijesti

Proslava blagdana Velike Gospe u Trogiru

2021 08 16 naslovna

 

U Nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića i crkvi sv. Dominika blagdan Velike Gospe obilježen je misnim slavljima i procesijom Gospinim kipom ulicama grada i rivom.

 

Kip Majke Božje u procesiji su tradicionalno nosili članovi Udruge Gospe od Karmela, praćeni barjaktarima, starješinom dominikanskog samostana fr. Petrom Galićem, članovima zbora te brojnim hodočasnicima. Svečano misno slavlje predvodio je fr. Petar Galić,OP koji je u propovijedi podsjetio na činjenicu da je Sveti Otac Pio XII. proglasio 1950. dogmu o Uznesenju bl. Djevice Marije na nebo.

 

Svjedočimo brojnim katastrofama i vidimo da nas Bog još uvijek upozorava. Ako pogledamo ovu pandemiju, svelo se sve na razum, na racionalizam, a nitko ne poziva na post i pokoru protiv pošasti. Nas je kao narod Gospa opet zamilovala, a to se vidi i u činjenici kako u Hrvatskoj, unatoč lošim prognozama, nikada nije bio takav bum turizma. Nije to slučajno, to je zato što je Gospa s nama, naša Kraljica i Majka.

 

Ona nas voli, odgovorimo na njezin poziv. Govori nam: Ja sam vaša Majka, s Vama sam, poslušajte moga Sina. Mnogi su odgovorili, samo trebamo biti ustrajni i još više razbuđivati jedni druge. Tada će ovi naši prostori biti rasadište vjere tamo gdje se otuđilo od istine, od života. Na kraju, kad dođemo pred zid i ne možemo dalje, treba nam naša nebeska Majka. Stoga, širimo vjeru, radost i nadu jer što vjera više jača, strah se topi i bolesti nestaju. Neka naša nebeska Majka svakodnevno bude uz nas i neka nas zaogrne svojim plaštem, poručio je fr. Petar Galić u nadahnutoj homiliji uputivši zahvale svima koji su pridonijeli proslavi blagdana, a kojeg je pjesmom uzveličao Zbor bl. Augustina Kažotića pod vodstvom Katarine Čičić.

 

 

Ivana Rinčić