Vijesti

Iskustvo sa dubrovačke Ljetne škole teologije

Lj š dubr

Foto: Angelina Tadić, Sudionici II. ljetne škole teologije u Dubrovniku

 

Iskustvo ljetnih škola za većinu sudionika ostane zapamćeno do kraja njihovih života, a događaji i susreti usijeku se duboko i otvore novi pogled čovjeka prema čovjeku, te provide jedan oblik radosti koji je moguć samo u bogatstvu prihvaćene raznolikosti. Ljetna teološka škola u Dubrovniku, održana u srpnju 2021. godine, nije nikakva iznimka.

 

Predavači su bili zanimljivi, usudio bih se reći i intelektualno izazovni, no smatram da najveća vrijednost programa leži u radionicama i zajedničkim druženjima. Osobno sam sudjelovao u grupi fra Ivana Šarčevića. Obrađivali smo teme poput razlikovanja mističke i proročke religije, prepoznavanja cinizma i fanatizma među pripadnicima raznih religija (uključujući i nas same), ili analizirajući povijesne primjere nenasilnog vjerskog suprotstavljanja ideološkim pokretima. Iako smo kao grupa na početku bili šutljivi, pomalo nesigurni u izražavanju svojih stavova, možda i u strahu da ne budemo prihvaćeni, malo po malo počeli smo se otvarati, a rasprave su postajale žive, otvorene i iskrene.

 

Što reći o druženju? Popodnevna kupanja na Banjama ili u Šulića, s novostečenim protestanskim i pravoslavnim prijateljima Božji su blagoslov. Nitko se nije ustručavao postavljati pitanja o onome što ne zna, a pokazalo se da mnogo toga jedni od drugih možemo naučiti, i što je još važnije, da smo voljni! Razgovori uz pokoju čašu vina do kasno u noć, slušanje snažnih životnih svjedočanstava, pa onda pjesma… Višak riječi može samo opisati iskustvo, ali kako će u njega prodrijeti?...

 

Moram priznati da sam došao na ljetnu školu s nekim predrasudama zbog, nazovimo to radikalnijih razmišljanja pojedinih predavača. Na kraju su me isti još i najviše oduševili. Iako se nipošto nisam sa svime slagao, uživao sam biti duhovno i intelektualno budan, radovati se onome što prepoznajem kao dobro, a kasnije promišljati i diskutirati o ostalom.

 

Zaključio bih mišlju da je vrijednost ove škole manje u teološkoj misli, a znatno više u dijaloškom iskustvu. Razlike u stavovima ni jednom nisu bile prepreka za predivne i otvorene razgovore. Preporučam ovo teološko-dijaloško iskustvo svakome tko se raduje prepoznavanju i pronalasku Krista u susretima s predivnim i ogoljenim dušama.

 

Božji blagoslov!

 

Sudionik: Fr. Mislav Peček, OP