Vijesti

Trogir: Prve zavjete položilo 44 novaka dominikanskog Trećeg reda

2021 05 25 l tr naslovna

 

Na blagdan Prijenosa sv. oca Dominika u trogirskom samostanu sv. Dominika pod misom je održan obred polaganja prvih zavjeta dosadašnjih novaka dominikanskog Trećeg reda.

 

 

Prve zavjete je položilo je 44 novaka na ruke provincijala Hrvatske dominikanske provincije o. Slavka Sliškovića, a jedna vjernica je položila doživotne zavjete. Danas je dominikanska obitelj obogaćena za velik broj novih članova i naša trogirska zajednica koja je dosad bila najmanja u našoj Provinciji odjednom je postala najveća zahvaljujući upravo dominikanskom laičkom bratstvu koje je večeras položilo svoje zavjete.

 

Dominikanski red danas slavi spomen Prijenosa tijela sv. Dominika i tom prigodom kad je otvoren Dominikov grob, prema svjedočanstvu nazočnih, raširio se izniman miris koji je oduševio sve prisutne. Miris možemo opisivati raznim riječima, ali ga ne možemo doživjeti dok ga ne osjetimo.Tako smo i mi članovi dominikanskog Reda pozvani ne samo riječima svjedočiti nasljedovanje Isusa Krista po primjeru svetog Dominika, već naprotiv, naš život treba biti taj miris koji će ljude privlačiti da i sami požele slijediti Isusa Krista. Nadam se da je naša dominikanska prisutnost i različiti načini na koje propovijedamo privukla vas koji ste poželjeli biti članovi laičkog bratstva i tako postati članovi dominikanske obitelji, kazao je u nadahnutoj homiliji o. Slavko Slišković čestitavši svima koji su položili svoje prve zavjete, a i starješini samostana fr. Petru Galiću, za kojeg je kazao kako je njegovim dolaskom samostan u Trogiru doživio renesansu i velik broj vjernika tu nalazi odgovore na svoje duhovne potrebe.

 

Uz novake koji su položili prve zavjete, a koji dolaze iz raznih krajeva, već sada je veća grupa vjernika u postulaturi i to pri samom kraju za ulazak u novicijat što nas jako raduje. Posebno veseli činjenica da se sve veći broj mladih ljudi uključuje u dominikanski Treći red, kazao je starješina trogirskog samostana podsjetivši kako prije vječnih zavjeta laici prvo polaze razdoblje postulature, a nakon nekog vremena ulaze u novicijat , kada se prima dominikanski škapular, oznaka pripadnosti dominikanskoj obitelji. Novicijat traje otprilike godinu dana, a potom se polažu prvi zavjeti na tri godine te slijede doživotni zavjeti.

 

Vječne zavjete položila je Zagrepčanka Marija Badrov koja je kazala: „Velika je stvar dati doživotni zavjet, to je kao sakrament braka, što znači da nema više odvajanja od dominikanaca. Zapravo sam u Zagrebu u Župi Kraljice sv. Krunice upoznala dominikance i vidjevši njihovu karizmu, istinu, propovijedanje i način kako prihvaćaju drugačije od sebe odlučila nasljedovati tu karizmu.“

 

Nakon koncelebriranog misnog slavlja i polaganja prvih zavjeta druženje trećeredaca s provincijalom, starješinom samostana te ekonomom Provincije fr. Zvonkom Džankićem nastavilo se u samostanu uz prigodni domjenak.

 

 

 

Tekst: Ivana Rinčić
Foto: Ivana Rinčić i dr.