Vijesti

Završile duhovne vježbe za braću u formaciji

2021 04 09 naslovnagif

 

U Samostanu svetog Petra Mučenika u Starom Gradu na Hvaru od 5. do 9. travnja održane su duhovne vježbe za studente Hrvatske dominikanske provincije. Voditelj duhovnih vježbi bio je fr. Zvonko Džankić – ekonom Provincije i član Samostana Kraljice sv. Krunice u Zagrebu.

 

Po dolasku u dominikanski samostan studenti i voditelj sudjelovali su na euharistijskom slavlju koje je na Uskrsni ponedjeljak u samostanskoj crkvi predvodio fr. Mario Roko Marinov – samostanski starješina. Poslije mise, molitvom Večernje i zazivom Duha Svetoga, započele su duhovne vježbe.

 

Voditelj je govorio o molitvi, podsjetivši braću kako dominikanci nemaju posebnu metodu, no slijede svoga utemeljitelja svetoga oca Dominika čija je molitva uvijek bila jednostavna i molitva Crkve. Ako se ona svede na stroga pravila tada se može izgubiti „molitvena avantura“. Naime, može se dogoditi da se molitelj, brinući o formi, izgubi i ne misli više na Boga.

 

Molitva dominikanca je jednostavna i ima za cilj razmatranje Božanske istine. Ona predstavlja osobni razgovor i prijateljstvo s Bogom, rekao je fr. Zvonko. Podsjetio je na tri glavna izraza molitvenog života: usmenu molitvu, razmatranje i kontemplaciju koja hrani naše srce i misli u ljubavi prema Istini, a to je sam Krist, kao i na sinergiju između studija, molitve i samostanskog opsluživanja. Studiranje je čin ljubavi, način traženja Krista i promišljanja o ljepoti i mudrosti Božje riječi.

 

Fr. Zvonko je potom govorio o teškoćama i kušnjama molitve s kojima se susreće svaki molitelj kao i potrebi stvaranja molitvenog ozračja tijekom dana. Isus moli, rekao je voditelj i naveo nekoliko molitvenih primjera tijekom kojih se Sin Božji povlači na usamljeno mjesto: Krštenje (Lk 3, 21 – 22), preobraženje (Lk 9, 28 – 36), Getsemanski vrt prije početka Muke (Mk 14, 32 – 42). Poput našeg Gospodina i mi smo pozvani bez prestanka moliti. Na kraju duhovnih vježbi voditelj je rekao kako je potrebno svagdano pronaći vrijeme za molitvu i s Bogom stupiti u razgovor te je pozvao braću studente da uvijek mole prije studija, raznih aktivnosti, za obitelj, prijatelje, domovinu, mir...

 

Program duhovnih vježbi bio je upotpunjen s dnevnim misnim slavljem i prigodnom propovijedi, molitvom časoslova, krunicom te zajedničkim šetnjama. Sredinom tjedna sudionike duhovnih vježbi posjetio je fr. Slavko Slišković, provincijal, i s njima propješačio dvadeset kilometarsku hvarsku šetnicu koja prolazi pokraj mora te kroz maslinike i suhozide.