Vijesti

Jednostavna profesija Ivana Gavranovića

2016 06 23 naslovna i g

Fr. Ivan Gavranović položio zavjete na tri godine

 

Nakon četveromjesečne probacije u riječkom samostanu svetog Jeronima, pod vodstvom učitelja fr. Marinka Zadre, Ivan Gavranović, pred prisutnom braćom i rodbinom, u ruke provincijala fr. Ante Gavrića položio je jednostavnu profesiju na tri godine, obećavši poslušnost Bogu, Djevici Mariji, svetom ocu Dominiku i Provincijalu.

 

Činu zavjetovanja, prethodila je molitva srednjeg časa s izabranim biblijskim čitanjima iz Poslanice Filipljanima gdje Pavao naglašava: ''Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu!'' Pročitan je i evanđeoski izvještaj Isusove Velikosvećeničke molitve iz Ivanovog evanđelja u kojoj Krist moli ''Da svi budu jedno!'' I Poslanica Filipljanima i Kristova Velikosvećenička molitva osvješćuju važnost jedinstva Kristovih učenika kroz sva vremena, a upravo je to misao vrlo draga fr. Ivanu koji se zalaže na ekumenskom području, što je istaknuo i provincijal u svome kratkom tumačenju izabranih čitanja. Ukazao je na fr. Ivanovu privrženost ekumenskoj svetici Ozani Kotorskoj, pod čiju je zaštitu preporučio fr. Ivana . Slavlje zavjeta je nastavljeno svečanim ručkom u samostanu.

 

Novozavjetovani fr. Ivan Gavranović, rođen je u Bugojnu, u Bosni i Hercegovini, 18. lipnja 1990. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu je završio petogodišnji filozofsko- teološki studij i u srpnju 2016. godine ima obranu diplomskog rada kojim okončava temeljno fakultetsko obrazovanje.